10 ianuarie, 2023

După luni de rezistență, Germania a acceptat la finalul anului trecut să susțină propunerea UE de a introduce un plafon de preț la importurile de gaze din UE. Potrivit Euractiv, Germania a negociat în interes propriu votul în Consiliu pe acest proiect.

Prima cerință a Germaniei: UE să finanțeze explorarea noilor zăcăminte de gaze

Cea mai mare economie a UE a rezistat mult timp plafonului propus de UE pentru prețul gazelor, care a fost împins cu insistență de o coaliție de 15 țări europene. Germania, care a pierdut livrările de gaz rusesc ieftin anul trecut în urma războiului din Ucraina, s-a temut că propunerea UE va limita capacitatea companiilor germane de a găsi alternative de aprovizionare pe piața globală de gaze.

În schimbul votului său, Germania a cerut ca Uniunea Europeană să finanțeze explorarea „noilor zăcăminte de gaze” din străinătate și să accelereze desfășurarea energiilor regenerabile.


Când cei 27 de miniștri ai energiei din bloc au convenit asupra plafonului de preț la Consiliul Energetic din decembrie, ei au dat și undă verde propunerii Comisiei Europene de accelerare a desfășurării energiilor regenerabile.

A doua cerință a Germaniei: Proiectele energetice să fie scutite de analiza de impact de mediu

Și, la cererea Germaniei, rețelele electrice au fost incluse și în regulile revizuite ale UE privind autorizațiile de urgență.

Conform articolului 6 din regulamentul adoptat, statele membre UE „pot scuti proiectele de energie regenerabilă, proiectele de stocare a energiei și proiectele de rețele electrice care sunt necesare pentru integrarea energiei regenerabile în sistemul național de la evaluarea impactului asupra mediului” impusă de reglementări europene separate.

Lupta Germaniei cu organizațiile de mediu câștigată cu ajutorul UE

Germania s-a luptat de mult să-și consolideze rețeaua electrică, în special în sudul țării, acolo unde rezistența fermierilor și a asociațiilor locale a împiedicat instalarea de noi linii electrice aeriene.


Un nou act de extindere a rețelei urmează să intre în vigoare în 2023, pentru a consolida legătura electrică nord-sud. Aceasta este esențială pentru transportul de energia eoliană offshore produsă în nord către sudul țăriie.

Guvernul german s-a ciocnit în repetate rânduri cu grupurile ecologiste cu privire la relaxarea legilor de protecție a biodiversității pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile.

Conform regulamentului UE agreat, proiectele de energie regenerabilă sunt declarate a fi „în interesul public suprem” și se presupune că beneficiază de „sănătate și siguranță publică”.

Cu toate acestea, grupurile de mediu susțin că cheia expansiunii rapide a energiei solare și eoliene este o mai bună planificare a spațiului și o capacitate administrativă mai mare, nu anularea legilor de protecție a mediului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: