sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2020

Ministerul Economiei a anunțat pe pagina de Facebook că a finalizat ghidul programului „Electric Up”, destinat IMM-urilor și domeniului HoReCa.

Programul va oferi finanțări de maximum 100.000 de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi de staţii de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Potrivit Ministerului Economiei, suma necesară implementării programului este de maximum 476 milioane lei în primul ciclu de finanţare.


Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100 kWp şi cel puţin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare, reprezentând un suport financiar de până la 100% din cheltuielile eligibile.

În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, conform H.G. nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice, se menționează în ghid.

Ce finanțează programul

Cheltuieli eligibile:

 • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 27kWp şi maximum 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice;
 • invertor/invertoare;
 • echipamente conexiuni;
 • structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie;
 • contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic;
 • tablou electric curent continuu/curent alternativ;
 • achiziţia a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare;
 • cheltuielile cu proiectarea, obţinerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaiceşi staţiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
 • cheltuieli de consultanţă şi management de proiect de maxim 7% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
 • cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare;
 • cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru staţia de reîncărcare;
 • 30% din cheltuielile cu achiziţia acumulatorilor de stocare (maxim 30% din valoarea puterii instalate a panourilor fotovoltaice), opţional.

Este considerată cheltuială eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă. Cheltuielile aferente branşamentului la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentrufinanţarea din program.


Potrivi ghidului, sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepţia cheltuielilor cu proiectarea, de consultanţă şi management de proiectcontractate începând cu maxim 30 zile anterior înscrierii în program, dovedite cu înscrisurile aferente.

Pe 30 octombrie, ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunța că programul „Electric up” urma să fie lansat în circa 2 săptămâni.

„O să aveţi în două săptămâni programul Electric Up, prin care puteţi lua un grant de 100.000 de euro maxim”, a spus Virgil Popescu, prezent la un eveniment organizat de Consiliul Național al Firmelor Private Mici și Mijlocii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: