sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 octombrie, 2021

Un guvern german format dintr-o coaliţie de trei partide condusă de social-democraţii (SPD) ar urma să fie învestit până la sfârşitul anului, crede co-liderul partidului de centru-stânga, Norbert Walter-Borjans.

 Liderul social democrat a declarat că este încrezător că partidul său, care a câştigat alegerile de duminică trecută, ar putea forma o coaliţie cu Verzii şi Liberal Democraţii (FDP).

O alianţă de guvernământ SPD – Verzii – FDP, poreclită coaliţia „semafor” după culorile partidelor, s-ar bucura de o majoritate în parlament, potrivit analiștilor.


„Guvernul ar trebui să fie învestit până la sfârşitul anului. Acest lucru este fezabil. În acest sens, am putea începe negocierile formale ale coaliţiei luna acesta şi le putem încheia până în decembrie”, a declarat Walter-Borjans pentru Welt am Sonntag, citat de Reuters și Mediafax.

SPD și CDU/CSU, care au încheiat alegerile aproape la egalitate, au exclus în mod explicit continuarea marii coaliții , reușită până acum de cancelarul Angela Merkel.

Fiecare dintre cele două partide și-au anunțat, prin pretendenții la poziția de cancelar, pretenția de a conduce următorul guvern german.

Verzii sunt curtați și de Creștin-Democrați

Co-liderul Verzilor, Annalena Baerbock, a declarat că partidul său nu este încă angajat într-o coaliţie specifică, dar priorităţile sale sunt protecţia climei şi o societate liberală cu coeziune socială.


Discuţiile despre formarea unui guvern de coaliţie în Germania durează de obicei de la câteva săptămâni la câteva luni. După ultimele alegeri naţionale, din 24 septembrie 2017, astfel de negocieri au continuat până în martie anul următor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Şi Creştin-democraţii (CDU) încercă să poarte negocieri cu partidele pentru formarea unei majorităţi, dar Verzii şi Liberal Democraţii par mai dispuşi să încerce formarea unei coaliţii cu Social Democraţii.

Angela Merkel, aflată la putere din 2005, va rămâne în funcţia de cancelar până când va fi învestit un nou guvern.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: