11 mai, 2023

În ciuda avertismentelor publice legate de pericolul dependenței Germaniei de China, Cancelarul Olaf Scolz respectă angajamentul de a vinde gigantului chinez Cosco o participație de 24,99% în acționariatul portului Hamburg. Iar Franța, care militează pentru ”independeța” UE, decide strângerea relațiilor economice cu Beijing.

Guvernul german își menține decizia de a vinde acțiuni Cosco în portul Hamburg

Guvernul german a anunțat miercuri, potrivit Politico, că va continua cu planul controversat de a vinde acțiuni ale terminalului portuar din Hamburg către Cosco, deținută de stat a Chinei, în ciuda noilor preocupări de securitate și a protestelor membrilor coaliției de guvernământ.

Cancelarul Olaf Scholz a promovat acordul în octombrie anul trecut, permițând gigantului de transport maritim Cosco să intre în acționariatul terminalului Tollerort din Hamburg, chiar dacă mai mulți membri ai cabinetului au ridicat obiecții.


Acordul a fost pus sub semnul întrebării luna trecută, când autoritățile germane de securitate au declarat instalația drept „infrastructură critică”, ceea ce înseamnă că achiziția s-ar fi putut confrunta cu restricții sporite.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat miercuri că guvernul „menține” decizia luată din octombrie fără nicio modificare. El nu a oferit mai multe detalii care să explice motivele care au stat la baza deciziei.

Precizările guvernului german apar cu șase săptămâni înainte de un summit-ul Germania – China planificat pe 20 iunie la Berlin.

Acord franco-chinez pentru dezvoltarea relațiilor economice

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, și omologul său chinez, Qin Gang, au convenit asupra necesității „dezvoltării unei relații economice care să fie atât mai puternice, cât și mai echilibrate”. Anunțul a fost făcut, potrivit Reuters, de Ministerul francez de externe, după ce șefii diplomațiilor din cele 2 state s-au întâlnit miercuri, la Paris.


Întâlnirea a urmat vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în China în aprilie și a avut loc la câteva săptămâni după ce comentariile ambasadorului Chinei la Paris despre Ucraina au declanșat o ruptură diplomatică.

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a afirmat într-o declarație separată că cele două țări ar trebui să exploreze noi domenii de cooperare și să construiască un lanț de aprovizionare transnațional mai rezistent.

Qin Gang a adăugat că hotărârea Chinei de a promova ”o dezvoltare de înaltă calitate și o deschidere la nivel înalt este neclintită” și este dispusă să colaboreze cu Franța și alte țări din lume.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: