luni

29 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2022

Guvernele și companiile europene trebuie să realizeze că Beijingul este un rival pentru UE și să nu fie naivi ori atunci când aprobă investițiile chineze, a avertizat Thierry Breton (foto), comisarul european pentru piața internă, potrivit Euractiv.

Comentariile par să vizeze parțial Germania, în contextul în care cancelarul Olaf Scholz va efectua o vizită oficială în China vineri.

În ultimii ani, UE a adoptat o serie de măsuri defensive menite să controleze mai bine investițiile realizate de jucători străini deținut de stat, inclusiv din China, pentru a se asigura că aceștia nu câștigă mai multă pârghie politică asupra blocului.


Mulți diplomați au fost derutați de decizia recentă a Germaniei, de a aproba vânzarea unei acțiuni din portul Hamburg, cel mai mare din țară, către o companie chineză.

Într-un interviu acordat Reuters, Breton a spus că „preferă” decizia de a vinde doar 25% din terminal către Cosco, decât propunerea inițială, care ar fi pus în mâinile chinezilor mai mult de o treime din acțiuni.

„Trebuie să fim extrem de vigilenți”, a comentat el.

Breton a spus că, deoarece UE a etichetat China drept „rival sistemic” în 2019, UE a adoptat o serie de măsuri pe care le pot folosi pentru a bloca investițiile în infrastructura critică.


„Depinde însă de statele membre să le folosească și să-și schimbe comportamentul”, a spus Breton.

Vizita lui Scholz la Beijing va fi prima a unui lider al UE de la începutul pandemiei de COVID-19.

Surse guvernamentale franceze și germane au declarat pentru Reuters că președintele francez Emmanuel Macron i-a sugerat lui Scholz să meargă împreună la Beijing pentru a trimite un semnal de unitate UE către Beijing și pentru a contracara ceea ce ei văd ca încercări chineze de a juca o țară împotriva celeilalte.

Dar cancelarul german a refuzat oferta lui Macron, au spus sursele.

Întrebat despre călătoria lui Scholz, Breton a spus că țările UE ar trebui să adopte o abordare mai unită.

El a avertizat, de asemenea, companiile europene tentate să-și sporească investițiile în China că au făcut acest lucru pe propriul risc într-o țară care devine din ce în ce mai „autocratică”.

„Există incertitudini pentru companiile care fac acest pariu”, a spus Breton. „Există un avantaj foarte important în a avea sediul în Europa – statul de drept, protecția companiei și vizibilitatea”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: