vineri

19 aprilie, 2024

4 aprilie, 2021

Germania şi Franţa au lansat sâmbătă un apel la „reţinere” şi „dezescaladare imediată” între Rusia și Ucraina, declarându-se „preocupate de numărul tot mai mare de încălcări ale încetării focului”, anunță Agerpres, care citează AFP.

Reafirmându-şi „sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, diplomaţiile celor două ţări s-au arătat „preocupate de numărul tot mai mare de încălcări ale încetării focului, în contextul în care situaţia din estul Ucrainei s-a stabilizat din iulie 2020”, potrivit unui comunicat comun.


Diplomaţiile celor două ţări au solicitat, de asemenea, în comunicat „încetarea restricţiilor privind libertatea de circulaţie” a Misiunii speciale de observare a OSCE în Ucraina (MSOU) însărcinată cu supravegherea eforturilor de reducere a tensiunilor.

Franţa şi Germania sunt părţi la aşa-numitului format de negociere „Normandia” cu Rusia şi Ucraina şi au participat la negocierea acordurilor de pace de la Minsk încheiate în februarie 2015.

SUA reafirmă sprijinul pentru Ucraina

O analiză publicată la începutul lunii aprilie de către The Jamestown Foundation arată însă că acțiunile Germaniei și Franței slăbesc poziția Ucrainei în condițiile în care aceste două state occodentale discută cu Rusia situația internă a Ucrainei fără ca reprezentanți ai Kievului să fie prezenți la discuții. Un ultim exemplu: videoconferința Macron – Merkel – Putin organizată pe 30 martie.

În ultimele zile, responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la sosirea a mii de soldaţi şi echipamente ruseşti la frontiera ruso-ucraineană.


Preşedintele american, Joe Biden, a promis Kievului un sprijin „neclintit” în faţa „agresiunii Rusiei” concretizată prin sprijinul militar acordat separatiştilor din Regiunea Dombas.

(Citiți și: ”Ucraina anunţă că va avea ajutorul SUA în cazul unui nou conflict cu Rusia”)

Potrivit Reuters, forțele armate ale Ucrainei au anunțat sâmbătă că ”în câteva luni” vor fi organizate exerciții militare comune cu NATO, situație care ar ridica suplimentar tensiunile în relația cu Moscova.

Și NATO a exprimat, vineri, îngrijorare în legătură cu o serioasă consolidare militară a Rusiei la granița cu Ucraina.

Armata rusă a anunţat, tot vineri, manevre militare destinate să simuleze apărarea împotriva unui atac cu drone într-o regiune din apropierea Ucrainei.

După un armistiţiu cu o durată record în a doua jumătate a anului 2020 în estul Ucrainei, ciocnirile s-au înmulţit din ianuarie între separatişti şi forţele ucrainene, fiecare parte respingând responsabilitatea pentru acestea. În trei luni, 20 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, faţă de 50 de anul trecut.

Războiul din estul Ucrainei, care a luat făcut peste 13.000 de morţi, a început în 2014 după o revoluţie pro-occidentală la Kiev care a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: