Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski (foto) a anunțat vineri seară că a primit asigurări din partea omologului său american, Joseph Biden, că Statele Unite îi vor apăra țara în cazul unei agresiuni a Rusiei, în contextul actualelor tensiuni militare. Rusia masează trupe la granița cu Ucraina într-o perioadă în care presa apropiată Moscovei vorbește intens de o tentativă a Ucrainei de a folosi armata pentru a recăpăta controlul în regiunea Dombas.
Președintele Ucrainei a anunţat că a vorbit prin telefon, vineri, cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden. „Am discutat în detaliu despre situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va fi lăsată niciodată singură în faţa agresiunii Rusiei”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Unian, preluată de RFI.
Casa Albă a confirmat informaţiile. „Preşedintele Joseph Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Biden a afirmat susţinerea neclintită a Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări, în contextul agresiunilor continue ale Rusiei în Donbas şi Crimeea”, a comunicat administrația americană.
Discuția dintre Volodimir Zelenski și Joseph Biden a avut loc în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.
Vladimir Putin a avertizat vineri că Rusia va fi nevoită să reacţioneze dacă Statele Unite vor trimite trupe în Ucraina. „Nu există niciun dubiu că un astfel de scenariu ar conduce la o amplificare a tensiunilor în apropierea frontierelor Rusiei. Sigur că acest lucru ar necesita măsuri suplimentare din partea Rusiei pentru a-şi garanta securitatea”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia RIA Novosti.
În prealabil, Washingtonul avertizase Moscova să renunţe la acţiunile de „intimidare” a vecinilor ucraineni.
Preşedinţia Rusiei a denunţat acţiunile „provocatoare” ale Ucrainei. „Nici noi, nici ţările europene şi niciun stat din lume nu ar vrea ca războiul civil din Ucraina să reizbucnească din cauza acţiunilor provocatoare ale armatei ucrainene”, a insistat Dmitri Peskov.
Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a vorbit miercuri cu omologii din Rusia şi Ucraina pentru detensionarea situaţiei. Potrivit cotidianului The New York Times, săptămâna trecută, Comandamentul SUA pentru Europa a crescut nivelul de monitorizare în zona Ucrainei de la „criză posibilă” la „potenţială criză iminentă”.
Între timp, Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea ţării, a afirmat marţi Ruslan Homciak, şeful Statului Major al armatei ucrainene, denunţând şi încălcarea armistiţiului de către insurgenţii proruşi din regiunile separatiste est-ucrainene.
„Federaţia Rusă continuă politicile agresive faţă de Ucraina. Rusia acumulează gradual trupe în apropierea frontierelor Ucrainei. Sunt aşteptate 25 de noi grupuri tactice, care, împreună cu forţele existente deja la frontierele Ucrainei generează ameninţări la adresa securităţii militare a ţării”, a declarat Ruslan Homciak în Parlamentul de la Kiev.
Mai trebuie spus că Şeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova. Ruslan Homciak a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi.
Patru militari ucraineni au fost ucişi în confruntări armate cu insurgenţi separatişti proruşi produse săptămâna trecută în estul Ucrainei. În total, bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul Ucrainei a ajuns la aproximativ 14.000 de morţi.