20 decembrie, 2022

Miniștrii economiei din Franța și Germania îndeamnă autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene să le permită să accelereze introducerea de subvenții pentru „sectoare industriale cheie”, parte a campaniei franco-germane de a sprijini companiile europene de efectele unui pachet masiv de subvenții introdus de SUA pentru sectorul verde, transmite Politico.

Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, și ministrul german al Economiei, Robert Habeck, au precizat într-o declarație comună că doresc „subvenții și credite fiscale direcționate” pentru industrie prin programe umbrelă de ajutor de stat care nu ar necesita controale îndelungate din partea Comisiei Europene.

Cei doi miniștri intenționează, de asemenea, să călătorească la Washington la începutul lunii ianuarie cu oficiali ai Comisiei pentru a discuta consecințele Legii de reducere a inflației din SUA.


Declarațiile reprezintă cel mai nou tir de presiuni din partea Franței și Germaniei care vor înlesnirea regulilor UE privind acordarea de subvenții, reglementări pe care le consideră prea restrictive pentru a sprijini companiile europene puternic afectate de creșterea costurilor la energie. Industria europeană a avertizat că subvențiile americane reprezintă o lovitură dură la adresa competitivității continentului.

Oficialii francezi și germani cer Comisiei lămuriri cu privire la criteriile care ar face posibilă acordarea în avans de ajutoare de stat și implementarea de programe de „sprijin național general”. În prezent, Comisia cere statelor informații în avans despre potențiale devieri de la regulamentul european, iar schemele trebuie să fie aprobate înainte de a fi implementate.

Comisia Europeană s-a arătat deschisă în legătură cu o potențială relaxare a regulilor UE privind ajutoarele de stat, pentru a sprijini industriile cheie verzi, potrivit Euractiv.

„Trebuie să ne adaptăm propriile reguli pentru a facilita ca investițiile publice să stimuleze tranziția”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un discurs din 5 decembrie, în care a adus în discuție preocupările europenilor privind pachetul de subvenții al SUA.


Cu toate acestea, alți comisari s-au arătat sceptici cu privire la relaxarea restricțiilor. Un contraargument este că nu toate statele membre ar fi într-o poziție egală pentru a-și susține industriile.

Prin urmare, comisarul UE pentru piața unică, Thierry Breton, a propus ca UE să înființeze un nou fond european, finanțat prin împrumuturi comune. Guvernul german se opune acestui plan și subliniază că multe fonduri din programul comun de împrumut al UE „Next Generation EU” sunt încă neutilizate și, prin urmare, ar putea fi reutilizate în acest scop.

Alți membri de rang înalt ai Comisiei au subliniat că doar subvenționarea nu va rezolva problemele cheie ale industriilor europene.

„Nu puteți construi competitivitatea pe baza subvențiilor”, a avertizat vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager. „Numai o piață unică fără blocaje, puternică și care funcționează bine poate asigura o creștere durabilă, pe termen lung”, a scris ea într-o postare pe blogul Comisiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: