14 iulie, 2023

Prima strategie a Germaniei pentru relația cu China pune tehnologia în centrul eforturilor sale de a-și reduce dependența de Beijing, în domenii începând cu aprovizionarea cu materii prime, protecția infrastructurii critice și securitatea cibernetică, până la contraspionaj și combaterea dezinformarii.

Strategia pe care ministrul german de externe Annalena Baerbock a prezentat-o joi afirmă, conform Euractiv, că „tehnologiile cheie, precum semiconductorii, inteligența artificială și tehnologiile verzi devin din ce în ce mai importante pentru prosperitate și securitate”.

Deși cancelarul german Olaf Scholz a postat pe Twitter că scopul guvernului său nu este decuplarea de Beijing, strategia germană adoptă o poziție mai fermă față de China în ceea ce privește domeniile tehnologice.

Materii prime din surse alternative


Strategia germană recunoaște dependența sa față de China pentru „diverse metale și pământuri rare” cruciale pentru fabricarea semiconductorilor, deoarece 94% din pământurile rare ale UE provin din China.

Această dependență a provocat deja bătăi de cap pentru Berlin săptămâna trecută, după ce China a anunțat controale la import pentru galiu și germaniu – două materii prime esențiale pentru producerea semiconductorilor.

Strategia urmărește să diversifice importurile Germaniei, sugerând că statul german își va susține noii parteneri care extrag materii prime, promovând astfel „prosperitatea” și creșterea economică.

Berlin se află deja în centrul efortului Europei de a aduce producția de semiconductori pe Bătrânul Continent, Intel intenționând să construiască două mega fabrici în Saxonia-Anhalt.

Infrastructuri critice


Infrastructurile de telecomunicații sunt nominalizate ca fiind infrastructură critică pentru securitatea națională și precizează că „rețelele publice de telefonie mobilă 5G” au fost deja protejate de legi specifice.

Cu toate acestea, Germania a fost adesea criticată că întârzie să elimine echipamentele furnizate de companii cu risc ridicat, cum ar fi Huawei, care a fost acuzată că se află în serviciul regimului autoritar de la Beijing.

Strategia nu sugerează o schimbare dramatică de abordare, ci că Berlinul va evalua sector cu sector pe baza nivelului de risc. De exemplu, Federal Network Agency va publica o listă de funcții critice pentru sectorul energetic în 2023.

Suveranitatea tehnologică

În plus, Berlinul afirmă că nu dorește „să devină dependent de tehnologiile din țări terțe care nu împărtășesc valorile noastre fundamentale”.

Pentru a ține pasul cu China, guvernul german intenționează să investească mai mult în „tehnologii cheie emergente în timp util” și să utilizeze metode de „previziune strategică” pentru a identifica aceste tehnologii, a stimula finanțarea cercetării și dezvoltării și a spori protecția brevetelor.

În această notă, guvernul federal își reiterează angajamentul față de reglementările UE privind tehnologia, în principal Legea cipurilor UE și legea AI, Legea Datelor și Legea privind guvernarea datelor.

Securitate cibernetică și spionaj

Guvernul federal german notează că securitatea cibernetică nu este diferită de securitatea clasică, scriind că acestea sunt „două fețe ale aceleiași monede”.

Documentul avertizează în continuare împotriva „actorilor cibernetici chinezi care sunt implicați în spionaj economic și academic în încercarea de a obține acces la secretele comerciale și de cercetare ale corporațiilor germane”

Berlin a declarat că va contribui la Setul de instrumente pentru diplomația cibernetică a UE, care este în prezent în curs de realizare, și va lucra cu parteneri care îi împărtășesc opiniile pentru a construi regimuri internaționale de certificare în evaluarea securitatății tehnologiei informației.

Dezinformare

Reiterând angajamentul Germaniei față de Ucraina, strategia a evidențiat necesitatea de a lupta împotriva campaniilor de dezinformare și a narațiunilor false.

Berlinul avertizează că „democrația germană poate fi afectată și de promovarea sub acoperire a intereselor la ordin al autorităților chineze”. În acest domeniu va fi instituit un registru al reprezentării intereselor în fața Bundestagului german și a guvernului federal, menit să aducă transparență în campaniile de lobby.

Interferență chineză în Germania

Raportul cere ca școlile, universitățile, profesorii și cercetătorii germani să se asigure că institutele Confucius susțin „principiul libertății științei, cercetării și predării academice” și sădea dovadă de transparența maximă a activităților „în special atunci când finanțarea guvernamentală este folosită pentru cooperare cu China”.

Berlin mai dorește să se asigure că suveranitatea țării nu este încălcată de „acte de represiune transnațională care vizează cetățenii chinezi”. Guvernul federal german promite să ia „contramăsuri pentru a aborda secțiile de poliție de peste mări” ale Chinei. Pentru a realiza acest lucru, afirmă clar că va viza anumite celule și organizații legate de Partidul Comunist Chinez din Germania.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: