12 februarie, 2021

Germania va închide, cu câteva derogări acordate unor categorii de persoane, graniţele cu Cehia şi regiunea austriacă Tirol, a anunțat joi ministrul german de Interne, Horst Seehofer. În aceste zone se înregistrează rate ridicate de infectare cu variantele considerate extrem de contagioase ale noului coronavirus.

„S-a convenit acest lucru cu cancelarul (Angela Merkel – n. red.) şi vicecancelarul (Olaf Scholz – n. red.)”, a declarat Horst Seehofer, citat în Süddeutsche Zeitung, publicație preluată de Agerpres. Măsura urmează să intre în vigoare duminică seara şi excepţiile sunt încă în discuţie.

Tirolul şi regiunile cehe de la graniţa cu Germania au fost incluse în lista teritoriilor foarte afectate de mutaţiile virusului, listă ce cuprinde deja mai multe ţări, precum Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia sau Portugalia, pentru care Germania a interzis majoritatea deplasărilor, începând de la sfârşitul lunii trecute.


Restricţiile nu-i vizează pe germanii care locuiesc în respectivele ţări, pe cetăţenii acestora care locuiesc în Germania, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii aflaţi în tranzit sau circulaţia mărfurilor, și nici personalul medical.

Excepţiile ce urmează să fie definite cu Austria şi Cehia vor urmări în special menţinerea schimburilor economice strânse cu aceste ţări.

Guvernul ceh a anunţat că a decis izolarea a trei districte, două dintre ele de la graniţa cu Germania, din cauza prevalenţei variantei britanice de coronavirus. Locuitorii acestora nu mai pot ieşi şi nimeni nu mai poate intra în regiunile carantinate.

Principalul focar european de coronavirus în varianta sud-africană este considerat însă Tirolul, care a fost carantinat de miercuri de guvernul de la Viena.


„Nu vrem să experimentăm un al doilea Ischgl”, a subliniat joi şeful guvernului din landul german învecinat Bavaria, Markus Soeder, făcând referire la staţiunea de schi din Austria considerată un focar-cheie al răspândirii noului coronavirus în Europa, acum un an.

Lista țărilor cu risc, actualizată – test PCR obligatoriu la îmbarcarea în avion, carantină 10 zile pentru cei cu test negativ

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea în România, a fost actualizată, potrivit unei noi hotărâri adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care intră în vigoare de luni, 15 februarie. Testul PCR negativ este obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar, pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, iar carantina se reduce la 10 zile. Excepție face Marea Britanie.

Noua listă publicată de CNSU cuprinde următoare țări și zone: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Conform CNSU, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat sunt obligate să prezinte un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion sau autocar (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: