marți

9 iulie, 2024

8 noiembrie, 2012

Economia germană, care părea imună la criza datoriilor din Europa, până nu demult, începe să simtă acum “înţepăturile” crizei şi creşterea economică va fi afectată în al patrulea trimestru, spune un expert economic citat de AFP.

Afirmaţia a fost susţinută de date care arată că producţia industrială a scăzut în septembrie, iar sectorul manufacturier-cheie a fost lovit de cererea mică atât pe plan intern, cât şi din afara Germaniei.

Cu toate acestea, creşterea economică ar trebui să revină în cursul anului viitor, spune un raport bianual al “Celor cinci Înţelepţi”, care consiliază guvernul german pe probleme economice.


Spre deosebire de vecinii săi europeni, Germania a reuşit să evite partea cea mai dificilă a crizei datoriilor, datorită reformelor structurale dureroase implementate în urmă cu câţiva ani. A reuşit să aibă o creştere economică de 4,2% în 2010, şi una de 3% în 2011. Dar anul acesta creşterea va fi mai mică – după 0,5% în primul trimestru, economia a crescut cu doar 0,3% în al doilea trimestru şi se pare că a înregistrat o creştere şi mai lentă în al treilea trimestru.

Creştere economică scăzută în trimestrul patru

“Performanţele economiei se pare că au ajuns la nivelul cel mai scăzut în al patrulea trimestru”, spun Cei Cinci Înţelepţi, confirmând previziunile din luna martie referitoare la creşterea PIB cu 0,8% pe întregul an 2012.

“Rata creşterii îşi va reveni treptat în cursul anului 2013 şi va ajunge la o creştere anuală medie de 0,8% în 2013″, au calculat experţii.

Cererea industrială internă a scăzut, iar tendinţele de recesiune din altă parte a zonei euro afectează exporturile şi investiţiile germane, care au făcut, la rândul lor, ca economia să aibă un ritm lent de creştere. Producţia industrială s-a contractat mai mult decât fusee prevăzut – 1,8% în luna septembrie – s-a ajuns la 3,3%, din cauza eurocrizei.


Economistul Carsten Brzeski de la ING Belgia a declarat că ultimii indicatori economici nu “oferă prea multă speranţă că actualul trend de scădere se va schimba foarte curând”. “Astăzi produscţia industrială transmite două mesaje: în primul rând confirmă viziunea că economia Germaniei a evitat o contracţie în al treilea trimestru. Pe de altă parte, confirmă viziunea noastră de scădere graduală.Pe scurt, economia germană se bâlbâie, ezită, dar încă nu se prăbuşeşte”, a explicat el.

În privinţa inflaţiei, Cei Cinci Înţelepţi au previzionat o creştere anuală medie a preţurilor de consum cu 2% atât anul acesta, cât şi anul viitor, ceea ce este mai mult sau mai puţin în trendul definiţiei stabilite de BCE pentru stabilitatea preţurilor.

Iar piaţa muncii va continua să se menţină la un nivel bun, cu rata şomajului de aşteptat să rămână la 6,8% anul acesta şi 6,9% anul viitor, potrivit previziunilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: