vineri

24 mai, 2024

2 mai, 2023

Pe fondul creșterii puternice a numărului solicitanților de azil în Germania (aproape 90.000 doar în primele trei luni ale acestui an) și de situația de criză din orașele care nu mai au unde să găzduiască imigranții și se confruntă cu probleme financiare, Germania se gândește ca procedura de verificare a dreptului de azil să se facă la frontiera externă a UE.

Cei care nu se încadrează pentru azil politic în Germania (cetățeni ai Pakistanului, Tunisiei, Algeriei etc.) ar putea fi selectați chiar înainte de a ajunge pe pământul Uniunii Europene și returnați în țara de origine.

„Examinăm în prezent posibilitatea verificării statutului solicitanților de azil în țările terțe”, spune ministrul de Interne, Nancy Faeser (Partidul Social Democrat – SPD), citată de cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluată de Politiko.al.


În prezent, există „negocieri intense” pentru încheierea unor acorduri interstatale care să permită acest tip de procedură, a adăugat oficialul.

Întrebată dacă numărul de solicitanți de azil „depășește capacitățile Germaniei”, Faeser a evitat un răspuns, dar a făcut o referire la o întrunirea de criză a guvernului federal și reprezentanților provinciilor și orașelor, ce va avea loc pe 10 mai.

Procesul de înregistrare la granița externă ar putea dura și 3 luni

Migranții ar putea fi ținuți la granițele UE până la 12 săptămâni, cât timp are loc acest proces de înregistrare,conform oficialului german, scrie Euractiv.

În același timp, Guvernul german va face eforturi pentru ca celelalte state membre ale UE să dea dovadă de solidaritate și să preia solicitanții de azil din țările din prima linie, precum Grecia sau Italia.


În timp ce Faeser nu a răspuns la întrebări cheie: dacă procedurile obișnuite de azil sau doar primele controale vor fi încheiate la frontierele externe.

Executivul de la Bruxelles a propus, de asemenea, controale mai dure la frontierele externe, combinate cu un mecanism de solidaritate între țările UE atunci când vine vorba de distribuirea migranților.

(Citește și: „Aproape un sfert din populația Germaniei este formată din migranți și descendenții lor„)

Creșterea popularității AfD

Datorită creșterii mari a numărului de refugiați nu doar din Ucraina, ci și din Siria, Afganistan, Turcia și țările africane, guvernul federal german a fost supus în ultimele luni unei presiuni din ce în ce mai mare.

Reprezentanții opoziției creștin-democrate cer ministrului Nancy Faeser și guvernului federal să stabilească limite superioare pentru numărul de refugiați, pe care ea le-a refuzat în mod repetat.

Cetăţenii din Germania ies din nou în stradă, ca în criza din 2015, şi protestează împotriva construirii de noi facilităţi de primire pentru refugiaţi.

Premierul statului Saxonia, Michael Kretschmer (CDU), a declarat că, dacă nu se schimbă ceva în politica privind imihranții, va avea loc o „revoltă politică”, făcând aluzie la creșterea popularității populistei de dreapta Alternative AfD, în special în anumite părți din estul Germaniei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: