miercuri

24 aprilie, 2024

3 ianuarie, 2023

Numărul de angajaţi în Germania a înregistrat anul trecut un avans de 1,3% faţă de 2021, un plus de 589.000 de persoane, ajungând la nivelul record de 45,6 milioane, conform datelor preliminare publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Până anul trecut, cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în anul 2019, când numărul de angajați a fost de 45,3 milioane de persoane, după o creștere cu 292.000 de salariați față de anul anterior.

Ulterior, numărul de angajați a scăzut din cauza pandemiei de Coronavirus, astfel că după 14 ani consecutivi de creștere, Germania a raportat o scădere a numărului de salariați cu 0,8%, respectiv 362.000 de persoane.


În 2021, conform sursei citate, locomotiva Europei a înregistrat o creștere ușoară, de doar 0,1%.

Trei sferturi dintre angajați lucrează în sectorul serviciilor

Creşterea forţei de muncă din Germania a fost determinată de afluxul de angajaţi străini şi de sporirea participării populaţiei pe piaţa muncii. Efectele negative asupra pieţei muncii, provocate de schimbările demografice, „au fost mai mult decât compensate”, precizează Destatis.

În sectorul serviciilor din cea mai mare economie europeană erau angajate anul trecut 34,3 milioane de persoane, o creştere de 1,6% faţă de 2021.

Cea mai mare creștere absolută a fost înregistrată la furnizorii de servicii publice, educație și sănătate, unde numărul de angajați a crescut cu 189.000 de persoane, adică un plus de 1,6%.


A doua cea mai puternică creștere absolută a fost raportată în comerț, transport și ospitalitate, cu 180.000 de angajați, ceea ce înseamnă un avans de 1,8%, urmată de furnizorii de servicii corporative, care includ și lucrătorii temporari (+88.000 persoane; +1,4%).

Deficit major de salariați

În ultimii ani, în contextul îmbătrânirii populaţiei, deficitul de angajaţi calificaţi a crescut în Germania. Deja la mijlocul anului trecut economia ţării înregistra un deficit de peste 500.000 de angajaţi calificaţi, conform datelor Institutului economic german (IW).

„Când generaţia mea – generaţia „Baby Boomers” (cu vârsta între 56 şi 74 de ani) – se va pensiona, vor fi într-adevăr probleme”, a avertizat Saskia Esken, co-liderul Partidului Social Democrat. „De aceea trebuie să creştem imigraţia şi să ne asigurăm că integrarea are succes”, a adăugat oficialul german, citat de Agerpres.

Fără imigraţie şi fără sporirea participării populaţiei pe piaţa muncii, deficitul de angajaţi calificaţi în Germania ar ajunge la şapte milioane până în 2035, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutul german pentru piaţa muncii (IAB).

Pentru a atrage mai mulţi muncitori străini, Guvernul de la Berlin a redus plafonul de venit pentru permisul Blue Card (Cardul albastru), solicitat pentru persoanelor cu înalta calificare care doresc să muncească în Germania.

(Citiți și: „Germania crează un sistem pe puncte pentru a atrage forță de muncă străină în sectoarele cu deficit de personal”)

Mai mult, în decembrie 2022, ministrul muncii, Hubertus Heil, anunța că muncitorilor necalificați li se va oferi, de asemenea, posibilitatea de a migra în Germania dacă Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă consideră că este nevoie de aceștia în anumite sectoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: