cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Germania interzice centralele de apartament cu combustibili fosili, în noile locuințe. Ce se propune în România

24 noiembrie, 2021

Centralele de apartament pe bază de combustibili fosili ar putea fi interzise în noile clădiri de locuințe din Germania, conform unei concesii obținute de Verzi în cadrul negocierilor pentru programul de guvernare al „coaliției semafor”.

De asemenea, a fost devansat, până la mijlocul anilor 2030, termenul până la care trebuie înlocuite centralele pe combustibili fosili deja folosite în gospodării, scrie Euractiv.

Eliminarea cărbunelui va fi și ea mai rapidă, tot la solicitarea Partidului Verzilor – până în 2030, cu opt ani mai devreme decât era obiectivul Angelei Merkel.


Trei sferturi din clădirile germane sunt încă încălzite cu combustibili fosili, în pofida creșterii ponderii sistemelor alternative, potrivit unui raport recent privind amprenta de carbon a sectorului construcțiilor.

Aproximativ 40% din sistemele de încălzire din Germania au peste 20 de ani și trebuie înlocuite în următorii ani, prezentând o oportunitate pentru instalarea unor echipamente ce funcționează cu resurse alternative.

Pentru stimularea înlocuirii centralelor pe combustibili fosili cu tehnologii mai prietenoase cu mediul, guvernul german va pregăti o serie de măsuri, precum subvenții și scutiri de impozite.

Marea Britanie intenționează să interzică din 2025 centralele din locuințele noi

Și Marea Britanie a anunțat intenția de interzicere a centralelor pe combustibil fosil din noile locuințe, începând cu 2025.


Transformarea modului în care se încălzesc locuințele din Marea Britanie ar putea duce la apariția a aproximativ 150.000 de noi locuri de muncă și ar ajuta țara să recupereze din pagubele generate de pandemia de Covid-19, scrie The Guardian.

Ce se propune în România

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi, începând de anul viitor, a anunțat săptămâna aceasta Ministrului Mediului, Tanczos Barna.

De asemenea, pentru centralele deja montate proprietarii ar putea fi taxați, a mai declarat ministrul, invocând o posibilă directivă în aceste sens ce ar fi pregătită de Comisia Europeană.

Ministrul Mediului susține că centralele de apartament contribuie la poluarea din marile orașe, aceasta fiind explicația pentru adoptarea interdicției ce le va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari.

“Facem propunerea la iarnă, dacă Guvernul nu va fi de acord, vom merge în Parlament. Centralele comune și încălzirea centralizată este mai puțin poluantă,” a anunțat ministrul Mediului.

Noile centrale de bloc sunt mai scumpe decât cele de apartament, spun dezvoltatorii, iar asta ar presupune și majorări de prețuri pe piața imobiliară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: