8 ianuarie, 2016

proteste koln incidenteRefugiații care nu respectă ordinea legală din Germania vor fi expulzați, a avertizat joi cancelarul Angela Merkel, la o săptămână de la incidentele ce au avut loc în jurul gării centrale din Koln și din alte orașe, când sute de femei au fost agresate de tineri între 18 și 35 de ani ce păreau a fi, potrivit martorilor, imigranți.

O dezbatere feroce s-a declanșat în Germania din cauza acestor incidente, cu acuzații la dresa poliției și mass-media că mușamalizează aceste cazuri pentru a evita o radicalizare a populației în problema imigranților și o respingere violentă a politicii porților deschise promovate de Berlin.

Poliţia germană a anunţat joi că a identificat 16 suspecţi, iar numărul plângerilor depuse de femeile agresate a ajuns la 121.


O echipă de 80 de polițiști lucrează la această anchetă, dar până acum a nu au fost identificați decât „16 bărbaţi tineri, majoritatea originari din Africa de Nord”, care „ar putea” fi implicaţi în actele violente de pe 31 decembrie, potrivit unui comunicat al poliției din Koln.

„Într-o treime din cazuri este vorba de agresiuni sexuale”, a mai explicat poliția, celelalte fiind agresiuni, tâlhării și furturi.

Amenințările Angelei Merkel

“Ce s-a întâmplat de Anul Nou nu este acceptabil”, a declarat Angela Merkel, joi, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș.

„Sunt acte criminale odioase, pe care Germania nu le va accepta”, a avertizat cancelarul.


„De aceea, este important ca tot ceea ce s-a întâmplat acolo să fie pus pe masă. Trebuie să examinăm, iar și iar, dacă am făcut tot ceea ce este necesar din punct de vedere al deportărilor din Germania, pentru a trimite semnale clare pentru cei care nu sunt pregătiți să respecte ordinea noastră legală”, a spus Angela Merke, citată de BBC.

„Dacă solicitanţii de azil sau refugiaţii se pretează la astfel de agresiuni (…), înseamnă că sejurul lor în Germania trebuie să ia sfârşit imediat”, a declarat miercuri și Andreas Scheuer, secretar general al Partidului Uniunea Creştin-Socială (CSU), formațiune din coaliția de guvernământ.

„Este uşor să soliciţi expulzarea, dar să o pui în practică devine un proces anevoios, cu multe piedici legislative. Poate dura luni sau chiar ani”, susține un specialist german în migraţie citat de Deutsche Welle.

„New year, new fear”

În Germania, astfel de agresiuni au avut loc nu numai la Koln, ci și la Stuttgart, Hamburg și alte câteva state.

harta germania agresiuni sexuale
Sursa: Daily Mail

Dar gresiuni sexuale în care suspecții sunt imigranți din Orientul Mijlociu și Africa s-au mai înregistrat și în alte state europene.

Grupuri de tineri similare au agresat femeile și în Austria.

De asemenea, în Elveția, șase femei au declarat că au fost victimele unor infracțiuni de acest gen, iar poliția din Finlanda a raportat și ea mai multe cazuri asemănătoate.

Record de azilanți

Numărul cererilor de azil în Germania a atins în 2015 numărul record de 477.000, cu 130% mai mult față de 2014, a declarat ministrul federal de interne, Thomas de Maizière.

Numărul total al refugiaților sosiți anul trecut este însă mult mai mare, de aproximativ 1,1 milioane de persoane, a mai spus oficialul german.

Partidele de dreapta și mai ales formațiunile extremiste au profitat de cele întâmplate în noaptea de Revelion, la Koln, pentru a face legătura dintre cei 1.000 de refugiați și criminalitate și insecuritatea pe care o reclamă tot mai mulți germani.

De câteva zile, la Koln și în mai multe orașe au loc proteste ale unor grupuri de femei care o acuză pe Angela Merkel că prin politica dusă în problema refugiaților le pun în pericol.

„Agresiunile sexuale comise de tineri musulmani împotriva multor femei în noaptea de revelion au efectul unei bombe. Este foarte periculos”, scrie Volker Wagener. În opinia lui, este clar că o parte a imigranților sosiți în Germania au un alt comportament, ghidat după norme masculine de legitimare a violenţei valabile în lumea musulmană.

Un raport intern al poliţiei federale din Germania, consultat de jurnaliştii de la Spiegel Online şi datat 4 ianuarie, descrie situaţia din noaptea de Revelion din Koln, când sute de femei au fost agresate sexual și jefuite, ca fiind „haotică şi ruşinoasă”.

Raportul arată că forțele de ordine, depășite de proporția celor întâmplate, s-au temut în acea noapte să nu se ajungă la victime grav rănite sau chiar morți.

Presa, țintă a atacurilor populației furioase

În pofida acuzațiilor dure aduse presei de către oameni furioși că poliția ar fi încercat să mușamalizeze cazul, presa continuă să abordeze cu foarte multă precauție subiectul.

Redacțiile se tem că ar putea furniza muniție rasiștilor și că ar putea agita rasismul latent care cred ele că încă există în societatea germană.

Trecutul nazist încă sperie, dar indiferent de intenții și de motive, scrie The Local,acoperirea faptelor nu ajută pe nimeni.

În cazul în care mass-media naționale nu acoperă o problemă care tulbură în mod clar o mare parte din populație, va fi alimentată percepția potrivit căreia presa minte.

Incidentul din Koln nu este singurul în care presa a sacrificat transparența de dragul stabilității, mai scrie TheLocal.de.

Infracționalitatea: declarații și exemple

Cifrele oficiale sugerează că refugiații nu sunt mai predispuși decât alte segmente de populație să comită infracțiuni sexuale.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, comenta recent acest subiect afirmând că “în general, datele disponibile arată că refugiații comit la fel de multe sau de puține infracțiuni ca și grupurile populației locale.”

Dar în presa locală există mai multe relatări ale unor infracțiuni sexuale comise de unii dintre noii veniți în Germania.

În luna noiembrie, un club din Bavaria a început să refuze intrarea refugiaților după un șir de plângeri de hărțuire sexuală de la clienții de sex feminin.

În Baden-Württemberg cel puțin un spital a angajat paznici pentru a proteja asistentele medicale care se simt intimidate de refugiații pe care îi tratează.

De asemenea, Consiliul femeilor din Hesse a susținut într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului în luna septembrie că au dovezi solide privind abuzurile sexuale, inclusiv obligarea la prostituare, în adăposturile pentru refugiați.

În luna august, o publicație regională din Renania de Nord-Westfalia acuza poliția locală că acoperă infracțiuni sexuale grave, după ce a aflat despre cazul unei fetițe de 13 ani care ar fi fost violată de un refugiat.

În toamnă, sindicatele și grupuri de apărare a drepturilor femeii au acuzat autoritățile că minimalizează sau chiar musamalizează cazurile de violuri din centrele pentru refugiați.

Norvegia: cursuri în care imigranților li se explică despre  caracterul ilegal al violului

Dacă centrele orașelor precum Köln sau Hamburg (unde, de asemenea, au fost raportate agresiuni sexuale în noaptea de Revelion), vor deveni locuri în care femeile nu se vor mai simți în siguranță, populația va începe să-și piardă încrederea în poliție.

De aceea, atât poliția, cât și media, ar trebui să învețe din experiența Norvegiei.

New York Times relata recent că autoritățile de aici au încercat într-o primă fază să ascundă legătura dintre violuri și imigranți.

Acum, ei le țin noilor veniți lecții cu elementele de bază ale legislației naționale, explicându-le printre altele că sexul impus cu forța este ilegal.

Printr-un program național se organizează discuții în grup despre sex și violuri, unde tinerilor din statele conservatoare din Orient și Africa li se explică faptul că anumite infracțiuni acceptabile în unele culturi sunt ilegale și rușinoase în Norvegia.

Majoritatea țărilor europene au evitat să caută metode mai “neortodoxe” de integrare, temându-se că ar putea stigmatiza refugiații ca potențiali violatori și că ar alimenta retorica anti-refugiați.

Când Hanne Kristin Rohde, fost șef al Departamentului de Crimă Violent al Poliției din Oslo, a declarat în 2011 că există o “conexiune statistică clară” între violuri și migranții de sex masculin non-occidentali, i s-a replicat cu ostilitate, potrivit New York Times.

Ulterior, însă, autoritățile au realizat că “cel mai mare pericol pentru toată lumea este tăcerea”, explică Per Isdal, psiholog clinic de la organizația non-profit Alternativa la Violență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: