duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 aprilie, 2020

Cancelaria guvernului german

Autoritățile germane vânează infractorii (mulți din statele  din Estul Europei) care vor să  deturneze fonduri guvernamentale destinate sprijinirii companiilor germane afectate de pandemie.

„Majoritatea solicitanților s-au comportat decent, dar pe cei care sunt „oi negre” și comit fraude îi vom prinde și îi vom pedepsi”, a declarat Hubertus Heil, ministrul german al Muncii, la ARD TV, citat de Financial Times.

Cel mai spectaculos caz de abuz de până acum este cel care a obligat  guvernul landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat din Germania, să-și suspende programul de ajutor pentru o săptămână, după ce a descoperit că infractorii deturnau sute de mii de euro în propriile lor buzunare.


Infractorii prezumptivi au construit peste 90 de site-uri false care foloseau datele unor firme reale, obținute prin phishing, pentru a solicita în numele acestora fonduri federale, pe care le deturnau în propriile conturi.

Autoritățile landului investighează 104 de site-uri false, unele fiind depistate pe servere din Slovacia și SUA.
„Vorbim despre profesioniști cu o expertiză IT excelentă”, a declarat Herbert Reul, ministrul de interne al landului.

Herbert Reul a spus că infractorii se laudă pe așa-numitul dark web (o zonă a internetului care poate fi accesată doar folosind software specializat) că au obținut prin phishing datele a 3.500-4.000.

Isabel Skierka, cercetătoare în domeniul securității digitale la școala de afaceri ESMT Berlin, a declarat că pandemia a oferit noi oportunități pentru infractorii cibernetici. „Oamenii sunt mai puțin precauți și mai dispuși să descarce documente sau link-uri legate de virus și de situația lor financiară în această criză”, a spus ea.


Infractorii pot obține mai ușor date de la angajații care lucrează de acasă și au „acces la rețeaua internă a unei companii prin setări nu foarte bine criptate”, a adăugat ea.

Germania a fost una dintre primele țări care a lansat programe substanțiale de ajutor pentru întreprinderile afectate de pandemia coronavirusului, despre care FMI crede că va provoca cea mai gravă criză economică de la Marea Depresie din anii 1930.

Producția a scăzut brusc după ce zeci de mii de companii din Germania au suspendat producția.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernul german a lansat un fond de salvare de 600 de miliarde de euro pentru companii mari, o schemă susținută de stat care oferă împrumuturi rapide de până la 500.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii și un fond de 50 miliarde de euro care oferă numerar pentru întreprinderile mici, angajații independenți și freelanceri.

Ministerul Economiei a declarat că a aprobat deja 1,1 milioane de cereri în cele trei săptămâni de la lansarea fondului și a acordat un ajutor total de 9 miliarde de euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: