miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2022

Germania a preluat administrarea rafinăriei Rosneft Deutschland, în care grupul rus are pachetul majoritar de acțiuni, și obține astfel controlul a 12% din capacitatea de prelucrare de țiței a celei mai mari economii din UE.

Rosneft Deutschland, din orașul Schwedt situat în nord-estul Germaniei, nu departe de granița cu Polonia, este a patra ca mărime din Germania. Livra 90% din combustibilul capitalei, produs numai din țițeiul rusesc venit prin conducta Drujba.

Rosneft este cel mai mare producător de petrol din Rusia și a obținut un prfiot net echivalent cu 7,22 miliarde de dolari în primul semestru din 2022.


„Prin preluarea administrării (Rosneft Deutschland) este contracarată amenințarea la adresa securității aprovizionării cu energie și este pusă o piatră de temelie esențială pentru conservarea și viitorul Schwedt”, a spus ministerul german al Economiei, Robert Habeck, citat de Reuters.

Operațiunea include preluarea controlului de către Agenția Federală a Rețelelor, autoritatea de reglementare din energie, a acțiunilor Rosneft Deutschland la rafinăriile MiRo și Bayernoil, din Karlsruhe și, respectiv, Vohburg.

Nu este vorba de o naționalizare, Gigantul rus rămâne proprietarul acțiunilor Rosneft Deutschland, dar își pierde dreptul de vot în favoarea instituției de reglementare.

Este o a doua măsură relevantă de acest tip luată de guvernul german după ce, în aprilie, a fost preluată și administrarea  Gazprom Germania.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: