joi

25 aprilie, 2024

1 aprilie, 2022

Guvernul Germaniei ia în considerare naționalizarea prin expropriere a filialelor locale ale Gazprom şi Rosneft pe fondul creșterii tensiunilor legate de securitatea aprovizionării cu gaze, respectiv carburanți, potrivit surselor guvernamentale citate de cotidianului de afaceri Handelsblatt și Reuters.

Înalți oficiali ai Ministerului german al Economiei și cancelarul Olaf Scholz caută soluții pentru a preveni întreruperile masive de curent electric, în cazul în care activitatea acestor companii, importante din punct de vedere sistemic pentru Germania, ar suferi de pe urma decretului lui Vladimir Putin, care ar duce la oprirea fluxului de gaze spre Occident, dacă acestea nu sunt plătite în ruble.

Ambele companii sunt de neînlocuit pe piața energetică din Germania, Gazprom Germania exploatând spații mari de stocare a gazelor, iar Rosneft Deutschland controlează 25% din industria producerii de carburanți.


Totodată, companiile riscă să intre în „faliment tehnic”, deoarece băncile și partenerii de afaceri s-au distanțat de companiile cu proprietari ruși, după intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Un efect de domino greu de evitat

Oricum, eventuala naționalizare este mai complicată decât pare la prima vedere, din cauza ramificațiilor afacerilor Gazprom în Europa și nu numai.

Gazprom nu este activă pe piața germană doar prin filiala sa, ci și prin Wingas, o firmă controlată de la Londra de Gazprom Marketing & Trading, filiala de tranzacționare a colosului rus, care este în centrul caracatiței acestuia.

Wingas acoperă 20% din piața germane de gaze, potrivit Bloomberg.


Cu o problemă similară se confruntă Marea Britanie, care și-a făcut planuri pentru naționalizarea Gazprom Energy. Compania are circa o cincime din piața britanică și printer clienți se numără inclusiv entități ale Serviciului Național de Sănătate.

Guvernul britanic a realizat însă că afaceri de 3,5 miliarde de lire sterline (6,2 miliarde de dolari) ale companiei sunt ale Gazprom Marketing & Trading, care ar putea lăsa fără gaze o cincime din piața britanică.

Piața germane are o problem și mai mare: expunerea pe piață a Wingas este de aproximativ patru ori mai mari decât a  Gazprom Energy, iar autoritățile de reglementare a energiei din ambele țări  caută soluții.

Gazprom Marketing & Trading este, de asemenea, sub presiune. Doar câteva mari companii energetice europene încă fac tranzacții cu aceasta și proprietarul imobilului unde își are sediul o dă afară

Eșecul său ar putea declanșa un efect de domino care distruge alte filiale, de la cele din Marea Britanie până la Germania și Singapore.

Birourile Wingas și Gazprom Germania au fost percheziţionate de oficiali ai Uniunii Europene săptămâna aceasta, ca parte a unei anchete antitrust pentru a stabili dacă Gazprom a avut un rol de jucat în criza energetică declanșată anul trecut în Europa, cea mai gravă din anii 1970 încoace

Schimburi de ostilități

Germania și Uniunea Europeană în ansamblu nu au soluții pe termen scurt pentru înlocuirea gazelor rusești, cu care președintele Rusiei, Vladimir Putin a amenințat Occidentul, dacă nu-i va plăti gazele în ruble.

Ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, viza ziua de vineri, dar deocamdată gazelle curg, cel puțin pentru că, și dacă plătitorii ar accepta, mecanismele obținerii de ruble sunt greoaie.

Guvernele Germaniei și Franței au respins această posibilitate.

Astfel că, eventualitatea ca Germania să naționalizeze activele și afacerea celor doi coloși ruși se înscrie în suita de ostilități preventive, nu însă complet lipsite de perspectiva de a se îndeplini. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele, spune Handelsblatt.

Pe de altă parte, nu statele ci companiile importă gaze din Rusia, iar companiile ar putea găsi soluții și pe placul Rusiei

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: