vineri

29 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2023

Controversatul proiect de lege privind ”agenţii străini”, va fi retras, a anunţat Visul Georgian, partidul de guvernământ din Tbilisi, după două nopţi de proteste violente ale celor care acuză că legea este copiată din Rusia și indică reorientarea ţării către autoritarism. Este o retragere temporară, întrucât Visul Georgian anunță lansarea consultărilor, publice pentru a explica textul și scopul acestei legi.

”În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care îl susţineam”, a declarat partidul Visul Georgian, într-un comunicat publicat joi pe site-ul său. Proiectul de lege a fost ”prezentat într-o lumină proastă în mod înşelător”, mai precizează comunicatul.

(Citește și: „Video / Manifestații pro-UE în Georgia, 66 de persoane arestate„)

Delegaţia Uniunii Europene în Georgia a salutat, într-o postare pe Twitter, anunţul retragerii proiectului de lege şi a adăugat că îi ”încurajează” pe ”toţi liderii politici din Georgia să reia reformele proeuropene”.


Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se află în SUA pentru o vizită oficială, și-a modificat programul pentru a înregistra o declarație video.

„Această lege – de care nimeni nu avea nevoie – nu vine de nicăieri. Este ceva dictat de Moscova. Georgia, care își vede viitorul în Europa, nu va permite nimănui să îi ia acest viitor”, a transmis georgienilor Salome Zourabichvili.

Proiectul, copiat după o lege din Rusia

Respectivul proiect de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca „agenţi ai străinătăţii”, în caz contrar riscând amenzi.

Adversarii săi susţineau că acest proiect copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.


Adoptarea în primă lectură a proiectului de lege privind „agenţii străinătăţii ” a determinat mii de persoane să manifesteze la Tbilisi marţi seară, proteste dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Situaţia s-a repetat şi miercuri seară, când poliţia georgiană a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă zeci de mii de persoane care manifestau la Tbilisi împotriva acestui proiect de lege.

Ministerul de Interne georgian anunţase miercuri că cel puţin 77 de persoane au fost arestate şi 50 de poliţişti răniţi cu o zi înainte. 

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: