miercuri

24 aprilie, 2024

20 iulie, 2021

Președinții Georgiei, Moldovei și Ucrainei și-au proclamat luni angajamentul comun față de un viitor european, o triplă respingere a Rusiei care, scrie Politico, a amenințat constant toate cele trei state într-un efort de a le bloca aspirațiile occidentale. 

Manifestarea unității pro-UE a venit la Conferința de la Batumi, Georgia, la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.


„Avem multe în comun. Un trecut comun, provocări comune pentru suveranitatea și integritatea noastră teritorială, provocări comune pentru securitatea noastră și acele încercări de destabilizare care pot veni de la forțe externe, precum și de la forțe interne. Dar avem în comun și faptul că nu vrem să ne întoarcem în trecut. Suntem pregătiți și hotărâți să luptăm pentru viitorul nostru european. Răspunsul nostru este clar, este un răspuns european. Nici aventură, nici resemnare sau stagnare, ci avansul constant în direcția corectă – în direcția Europei. Asta se numește reziliență”, a spus președintele georgian Salomé Zourabichvili, în prezența lui Charles Michel, a Maiei Sandu și Volodimir Zelenskiy.

Evenimentul de la Batumi reprezintă un triumf al inițiativei vechi de 12 ani a UE, Parteneriatului estic, un efort de a ajunta fostele state sovietice să meargă pe calea democrației, care a suferit numeroase eșecuri de-a lungul anilor și care, uneori, părea să facă mai mult rău decât bine.

decizie a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici de a îndepărta țara de Parteneriatul estic, încălcând astfel o promisiune făcută propriilor cetățeni, a condus la Revoluția Maidan, ulterior însă la invazia și anexarea Crimeii de către Rusia și la conflictul militar din Donbas, rămas nerezolvat de 7 ani.

Rusia se află în spatele conflictelor militare înghețate de pe teritoriile tuturor celor trei țări- un efort de a bloca aspirațiile lor de a se apropia de Uniunea Europeană. Volodimir Zelenskiy, într-un gest simbolic, a vizitat luni linia de contact în conflictul asupra regiunii georgiene Abhazia, care este ocupată în prezent de Rusia și recunoscută doar de Moscova ca stat independent. 


În declarații făcute ulterior momentului în care cei 3 președinți au semnat o declarație comună, Maia Sandu a vorbit despre acordurile de asociere politică și acordurile de liber schimb cuprinzătoare semnate de țările Parteneriatului estic, pe care le-a caracterizat drept „coloana vertebrală a agendelor noastre naționale de reformă”.

„Parteneriatul estic este un succes major pentru țările noastre”, a spus președintele Republicii Moldova, adăugând: „Cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, astăzi ne-am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași pe care țările noastre ar putea să-i facă pentru a consolida Parteneriatul estic și mai mult … ca țări care doresc să construiască Europa acasă, dar să devină și parte a familiei europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: