vineri

19 iulie, 2024

2 mai, 2023

Dr. Geoffrey Hinton (foto), adesea prezentat drept ”nașul inteligenței artificiale” a demisionat de la Google, invocând îngrijorări cu privire la posibilitatea ca AI să fie folosită pentru a genera de informații, videoclipuri și fotografii false și perspectiva ca AI să ”răstoarne” piața muncii.

Dr. Geoffrey Hinton (75 de ani), care împreună cu doi dintre studenții săi de la Universitatea din Toronto și-a construit prima rețea neuronală în 2012, a spus că a renunțat la post pentru a putea vorbi liber despre pericolele AI. Potrivit The Guardian, el regretă contribuția sa în domeniu.

Geoffrey Hinton a fost angajat de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI a companiei. Cercetările sale au deschis calea pentru sistemele actuale precum ChatGPT.


El a declarat pentru New York Times că, până anul trecut, credea că Google a fost un „administrator adecvat” al tehnologiei, dar asta s-a schimbat odată ce Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing.

„Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența umană. Deci, este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și de câte ori o persoană a învățat ceva, toată lumea știa automat”, a afirmat Geoffrey Hinton.

Îngrijorarea lui Hinton pe termen scurt a devenit deja realitate – oamenii nu vor mai putea discerne ceea ce este adevărat sau fals din fotografiile, videoclipurile și textele generate de AI care inundă internetul.

Actualizările recente ale generatoarelor de imagini, cum ar fi Midjourney, înseamnă că oamenii pot produce acum imagini foto-realiste – o astfel de imagine a Papei Frances într-un haină Balenciaga a devenit virală în martie.


Dr. Hinton a fost, de asemenea, îngrijorat de faptul că AI va înlocui în multe domenii munca umană.

Șeful departamentului de știință al Google, Jeff Dean, a fost citat într-o declarație a companiei că Google a apreciat contribuțiile pe care Hinton le-a adus în ultimul deceniu. „Mi-au plăcut profund numeroasele noastre conversații de-a lungul anilor. Îmi va fi dor de el și îi urez bine! Fiind una dintre primele companii care a publicat principiile AI, rămânem angajați într-o abordare responsabilă a AI. Învățăm continuu să înțelegem riscurile emergente, în timp ce inovăm cu îndrăzneală.”

Declarația a apărut aproape concomitent cu anunțul CEO-ului IBM, Arvind Krishna, care a declarat pentru Bloomberg că până la 30% din rolurile de back-office ale companiei ar putea fi înlocuite de AI și automatizare în termen de cinci ani.

Arvind Krishna a spus că angajările în domenii precum resursele umane vor fi încetinite sau suspendate și ar putea duce la înlocuirea a aproximativ 7.800 de posturi. IBM are o forță de muncă globală totală de 260.000 de angajați.

Luna trecută, The Guardian a reușit să ocolească un sistem de autentificare vocală utilizat de Services Australia folosind un sintetizator de voce AI, punând sub semnul întrebării viabilitatea autentificării vocale.

Toby Walsh, șef la Institutul AI al Universității din New South Wales, a spus că oamenii ar trebui să pună la îndoială orice văd acum în media online. „Când vine vorba de orice date digitale – audio sau video – trebuie să te gândești că poate cineva le-a falsificat.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: