sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 iunie, 2014

Gazprom negociază achiziţia a 24,9% din acţiunile grupului austriac OMV de la fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, potrivit unei informații publicate vineri de agenția Reuters.

O eventuală tranzacţie ar accentua legăturile deja controversate ale Austriei cu Rusia şi ar transforma Gazprom în acţionar la compania Petrom.

“Au avut loc discuţii, dar nu s-au decis încă asupra preţului”, scrie Reuters citând surse apropiate negocierilor.

Un “cap de pod” spre UE


OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Petrom în 2004. Compania este controlată de OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Preluarea unui sfert din acţiunile OMV, potrivit Reuters, ar oferi grupului rus de stat Gazprom un “cap de pod” în UE, deşi autorităţile europene au impus sancţiuni Rusiei din cauza anexării Crimeei şi au nemulţumiri semnificative legate de gazoductul South Stream, care va fi construit de Gazprom şi parteneri europeni până în Austria.

Fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, care deţine participaţia la OMV de 20 de ani, are pachete de acţiuni şi la alte companii din Europa, inclusiv la banca italiană UniCredit.

Poziţii publice ale principalilor actori

Compania holding OIAG a statului austriac, care controlează aproape 32% din OMV şi are un pact cu International Petroleum Investment (IPIC) din Abu Dhabi prin care îşi coordonează votul în anumite situaţii şi transferurile de acţiuni, a afirmat că nu a observat semene că IPIC vrea să iasă din acţionariat.


“Este o noutate pentru mine”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Siegfried Wolf, om de afaceri cu strânse legături cu Rusia, numit joi preşedinte al OIAG.

Holdingul OIAG, care are drept de preempţiune pentru participaţia IPIC nu ar avea, în mod obligatoriu, cunoştinţă despre astfel de negocieri decât în momentul când fondul arab ar fi gata să vândă. Siegfried Wolf a afirmat că nu a discutat cu IPIC despre subiect.

O sursă din industria de gaze naturale din Rusia a respins perspectiva ca Gazprom să cumpere participaţia la OMV.

Parlamentarul austriac de opoziţie Peter Pilz a declarat pentru cotidianul austriac Kurier şi pentru Reuters că are informaţii că IPIC şi Gazprom au discutat despre participaţia la OMV.

Gazprom şi IPIC au refuzat să comenteze, în timp ce OMV a răspuns că întrebările trebuie adresate acţionarilor.

Opiniile analiştilor

Acţiunile OMV au închis joi în urcare cu 2,9%, la un preţ la care participaţia de aproape 25% a fondului din Abu Dhabi ar valora 2,7 miliarde de euro.

“Ca acţionar al OMV, Gazprom ar obţine mai mult control asupra construcţiei şi operării gazoductului South Stream. Ar putea exista, însă, un conflict de interese, întrucât Gazprom ar fi în situaţia de a cumpăra propriile gaze naturale”, a declarat Mikhail Korchemkin, director la firma americană de consultanţă East European Gas Analysis.

Preluarea participaţiei de către Gazprom nu ar avea impact din perspectiva preţului acţiunilor, a declarat un alt analist, care a refuzat să fie numit, din cauza naturii politice a subiectului.

“Dar dacă Gazprom ar face o ofertă pentru întreaga companie, ar fi binenţeles o situaţie diferită”, a spus el.

OMV şi Gazprom au semnat şi un acord pentru South Stream

Austria a aprobat marţi, sfidând deciziile UE de sancționare a Rusiei după criza din Ucraina, participarea la South Stream şi l-a primit pe Vladimir Putin în vizită în statul care este prin tradiţie un client de energie furnizată de Moscova – potrivit Euractiv.

Şefii executivi ai companiilor Gazprom şi OMV au semnat un acord care prevede construirea unei extensii a South Stream către Austria.

South Stream, al cărui cost este estimate la 40 miliarde de dolari, este destinat transportului de gaze ruseşti către statele din centrul Europei, pe o rută care ocoleşte Ucraina.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: