luni

8 iulie, 2024

22 august, 2022

Gigantul energetic rus Gazprom va opri pentru 3 zile livrările de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream, blocând livrările de energie exact în momentul în care Germania încearcă să acumuleze stocuri pentru iarnă.

Producătorul rus a anunțat, potrivit Bloomberg, că nu va livra gaz în Germania în perioada 31 august – 2 septembrie. Motivul invocat: lucrări de întreținere la turbina din stația de compresoare Portovaya, care pompează gaz în conductă.

Stația de compresoare Portovaya se află în Rusia, la Marea Baltică.


Lucrările de întreținere care încep la 31 august vor fi efectuate cu Siemens Energy, care a realizat turbinele și are contracte de service cu Gazprom.

Potrivit unui comunicat Gazprom, „la finalizarea lucrărilor și în absența altor defecțiuni tehnice ale unității, transportul gazelor va fi restabilit la nivelul de 33 de milioane de metri cubi pe zi”. Cantitatea menționată este egală cu 20% din capacitatea în vigoare acum. Conducta poate transporta aproximativ 167 de milioane de metri cubi pe zi.

Piața europeană a gazelor este sub presiune de luni de zile, după ce Rusia a redus treptat livrările prin Nord Stream, cel mai recent la doar 20% din capacitate. Gazprom a invocat probleme tehnice, dar politicienii europeni insistă că este o decizie politică, Rusia ripostând astfel la sancțiunile impuse de UE după invazia Ucrainei.

În iulie, conducta Nord Stream a fost închisă timp de 10 zile pentru întreținere anuală și mulți lideri UE s-au temut că livrările nu se vor relua deloc.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Capitala conduce în Topul celor mai Prosperitate orașe din România,

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: