miercuri

12 iunie, 2024

13 noiembrie, 2019

Gazprom este gata să folosească rutele ucrainiene de transport al gazelor naturale, pentru aprovizionarea Republicii Moldova în următorii trei ani, potrivit unui anunț al Moldovagaz.

Gazprom și Moldovagaz (controlată de colosul rus), „au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scurt timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare”, spune un comunicat Moldovagaz.

„În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de 3 ani”, spune comunicatul Moldovagaz.


Anunțul Moldovagaz survine după o întâlnire a președintelelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, care a avut loc luni, cu o zi înaintea votului de neîncredere din Parlamentul R. Moldova, în urma căruia a fost demis guvernul proeuropean condus de Maia Sandu, cu contribuția socialiștilor filoruși conduși de Igor Dodon.

(Citiți și: „Republica Moldova / Guvernul Maia Sandu – doborât de socialiști”)

Moldovagaz este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, „după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova”, potrivit sursei citate.

„În perioada septembrie – octombrie 2019, S.A. „Moldovagaz” a coordonat cu SAP „Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022. Contractul prevede condițiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin 3 modalități de alternativă: la hotar cu Federația Rusă și Ucraina (Stația de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România și Ucraina (SMG Isaccea și SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu țările UE”, spune comunicatul citat.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, l-a informat, luni, pe președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, că Moldovagaz este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova.


Înainte de semnarea contractului cu Gazprom, Moldovagaz are nevoie de încheierea a trei contracte „importante” și un acord:

  • de furnizare de gaze naturale;
  • de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean;
  • de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul ucrainean, ca și
  • Acordul tehnic pentru balanța comună la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova

Semnarea unui accord de transport pe teritoriul Ucrainei lasă să se înțeleagă faptul că tranzitul prin această țară nu va mai fi plătit de Gazprom, ca până acum, ci de Moldovagaz.

„Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor”, spune comunicatul Modovagaz.

Reprezentanții Moldovagaz și Transgaz urmau să se întâlnească marți la stațile de măsurare de la Isaccea și Orlovka (Ucraina) pentru a stabili detaliile.

Transgaz (TGN) nu a emis nici o informație, în ciuda rigorilor de transparență care i se impun prin statului de companie listată la Bursa de Valori București (BVB).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: