marți

30 aprilie, 2024

12 noiembrie, 2019

Guvernul Maia Sandu a picat marți, după ce 63 din cei 101 de europarlamentari au votat moțiunea depusă de PSRM, partidul președintelui Republicii Moldova și partenerul de guvernare al Blocului ACUM. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, era nevoie de 51 de voturi.

Moțiunea fost votată de PSRM și PDM, partidul omului de afaceri Vlad Plahotniuc, împotriva căruia se aliaseră socialiștii lui Igor Dodon și proeuropenii ACUM.

„Am înțeles că sunteți împotriva Justiției și a oamenilor acestei țări. Sunteți atât de lași. Nu ați trădat doar un Guvern, ci fiecare cetățean. Prea mulți dintre voi a trădat acest popor de mai multe ori. Preferați averi, bani și mașini scumpe. Acest popor iubește libertatea, acest popor l-a fugărit pe Plahotniuc. Puterea acestui guvern este în oameni, ei vor da jos pe oricine le va încălca voința. Știam ce facem, nu eram naivi, știam că riscăm să ne compromitem imaginea. Dar nu munceam pentru imagine. Am făcut coaliție ca să prevenim țara de dictatură. Am creat o majoritate parlamentară pentru a salva țara de sărăcie, voi vreți să vă păstrați averile și palatele. Astăzi, cei speriați sunt mai mulți, nu cred că au mustrări de conștiință. V-ați sfătuit să scăpați de noi, unde s-a mai văzut ca democrații, să voteze împotriva democrației. Poporul nu uită. Astăzi pe lumină și în democrație ați întors spatele cetățenilor”, a spus după aflarea rezultatului Maia Sandu, citată de Unimedia.


Guvernul Maia Sandu a fost învestit pe 8 iunie 2019.

Socialiștii au înregistrat moțiunea de cenzură vineri, după ce Guvernul a amendat miercuri Legea Procuraturii, introducând o prevedere ce îi permite premierului Maia Sandu să propună Consiliului Superior al Procurorilor „lista scurtă” a candidaților la funcția de procuror general.

Preluarea de către premier a rolului de numire a procurorului general face parte din reforma în Justiție demarată de Guvernul Maia Sandu, dar i-a nemulțumit pe socialiști.

Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales în octombrie patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Lista urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor, pentru selectarea candidatului ce trebuia propus spre numire preşedintelui Igor Dodon.


Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anulat concursul, iar socialiștii i-au cerut demisia, acuzând-o că a luat măsura doar pentru că niciunul dintre cei patru rămași în cursă nu se afla favoritul Blocului ACUM.

În acest context a intervenit intenția Maiei Sandu de a modifica procedura de selectare a procurorului general, respinsă de partenerii de coaliție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: