Contractul dintre Transgaz (TGN) și Gazprom de tranzit al gazelor rusești prin gazoductul Isaccea – Negru Vodă (Coridorul Trans-Balcanic), a fost prelungit cu doar 3 luni, până la finalul acestui an, potrivit unui raport current trimis de compania română la Bursă.
Termenul scurt de prelungire alimentează previziunile conform cărora Gazprom va stopa curând tranzitul gazelor pe acest traseu și implicit prin Ucraina, pe măsură ce va deveni operabil accesul Bulgariei la gazele aduse prin TurkStream.
Gazprom a informat official Guvernul bulgar, la începutul anului, că va opri tranzitul gazului pe coridorul Trans-Balcanic din ianuarie 2020, cel puțin pe relația spre Turcia.
Agenția de evaluare Fitch a precizat, totuși, în raportul din iulie privind ratingul Transgaz, că în acest an ar expira doar contractul de rezervare pentru una din liniile gazoductului Isaccea-Negru Vodă (linia 2), pentru cea de a treia termenul fiind în 2023. Prima linie a fost deschisă pieței.
Încă de la începutul anului, autoritățile bulgare și sârbe au redeschis calea pentru construcția rețelelor de gaze naturale aferente proiectului gazoductului TurkStream, prin care livrările Gazprom vor ajunge din Turcia în Ungaria, potrivit S&P Global Platts.
(Citiți și: „TurkStream / Bulgaria şi Serbia redeschid drumul gazelor rusești spre Ungaria”)
TurkStream va face concurență proiectului paneuropean BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), ca și eventualelor livrări ale gazelor naturale care ar putea să fie extrase din platoul continental românesc al Mării Negre.
Pe de altă parte, construcția BRUA înaintează mai greu, căci Transgaz a anunțat că finalizarea Fazei 1 (din România) a fost amânat cu un an, până la sfârțitul lui 2020.
Totodată, proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporție de circa 90%, apropiindu-se data la care Uniunea Europeană va beneficia de o a doua rută de aprovizionare cu alte gaze decât cele rusești (după Medgaz, care aduce gaze algeriene în Spania).