27 septembrie, 2021

Christine lagarde, președinte Banca Centrală Europeană
Christine lagarde, președinte Banca Centrală Europeană

Problemele produse de volatilitatea prețurilor energiei le vor depăși pe cele de aprovizionare legate de pandemia Covid. Totuși, „lucrurile ar trebui să se așeze odată cu apariția unor noi surse” (de energie), a spus Christine Lagarde, președinte a Băncii Centrale Europene (BCE).

„Energia va fi o chestiune cu care ne vom confrunta mai multă vreme. Pentru că suntem în tranziție,  (…) tindem să folosim tot mai puțin sursele fosile”, a spus Christine Lagarde, într-un interviu pentru CNBC.

Incertitudinile cu privire la durata presiunilor pe prețurile energiei sunt legate și de politicile climatice ale UE. Chistrine Lagarde a evitat să comenteze privind modul în care politicile climatice ale UE au influențat piața energiei, dar și inflația.

Cât de mult au contat politicile climatice ale UE


La BCE se analizează mai multe studii privind efectul politicilor climatice. „Juriul este încă în deliberare”, a spus șefa BCE.

„Presupunerea mea după ce am citit unele analize este că este probabil ca prețurile să crească pentru o perioadă de timp și probabil că ulterior ar putea avea un anumit impact deflaționist”, a spus Chistine Lagarde.

Scumpirea energiei și, în special, a gazelor naturale, a fost accentuată de noile politici climatice ale UE și sunt efectul presiuni acestora pentru tranziția la energiile regenerabile, potrivit unor opinii citate de CNBC.

Pe de altă parte, doar a cincea parte din scumpirea energiei ar fi efectul creșterii prețurilor certificatelor de emisii poluante, potrivit lui Frans Timmermans, vicepreședintele Comisie Europene, responsabil pentru problemele climatice


Celelalte cauze „sunt pur și simplu lipsa de ofertă pe piață”, a susținut Frans Timmermans în Parlamentul European, la începutul acestei luni.

Energia și inflația

„Prețurile vor redeveni mai stabile în anul viitor, pentru că  multe din cauzele creșterii lor sunt temporare”, a mai spus Christine Lagarde.

Totuși, „când te uiți la ce produce inflația, multe au de aface cu prețurile la energie. În urmă cu un an, au fost jos. Au crescut și diferența explică o mare parte a inflației. Același lucru este valabil și pentru impactul TVA ”, a explicat Chistine Lagarde, în interviul citat.

(Citiți și: „Scumpiri la energie: Comisia Europeană promite un pachet de măsuri care să ajute țările membre”)

La începutul acestei luni, BCE a estimat o rată a inflației în Zona Euro de 2,2% pentru sfârșitul anului și una în scădere până la 1,7% și respectiv 1,5%, în 2022 și respectiv în 2023.

În August, inflația  a atins maximul ultimilor 10 ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: