duminică

21 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2021

Dintre problemele privind furnizarea gazelor la iarnă, două par să fie cele mai mari, dincolo de grijile privind prețurile și importurile rusești:

  • România nu-şi va putea acoperi 20% din consumul de gaze în luna februarie, potivit datelor privind rezervarea de capacitate de transport la Transgaz.
  • Guvernul nu a stabilit încă lista cu consumatorii industriali care vor fi deconectați, pentru a se asigura gazele pentru populație, în cazul unei cereri mai mari decât disponibilul.

Cele două probleme par să provină atât ca urmare a unei tactici de adaptare a operatorilor la volatilitatea prețurilor pe piață, cât și a indeciziei autorităților.

Nu se cumpără destule gaze pentru la iarnă

La Transgaz (TGN), operatorul național de transport de gaze naturale și de sistem, nu este încă rezervată o proporție de 41% din capacitatea de transport necesară în mod obișnuit în februarie, potrivit declarațiilor președintelui Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, la un Forum organizat de Financial Intelligence și AEI.


„Dacă ne uităm pe site-ul Transgaz, vedem că consumul de gaze în februarie a fost între 76 şi 78 de milioane de metri cubi pe zi în ultimii zece ani. Pe aceeaşi pagină, vedem că ce este rezervat pe aceeaşi lună înseamnă 46 de milioane, adică 32 de milioane de metri cubi nu există în acest moment rezervate”, a spus, Dumitru Chisăliță, citae de Agerpres.

Dincolo de acest fapt, „însumând toate capacităţile tehnice pe care le are în momentul de faţă disponibile Transgaz vedem că tot n-am avea 20% gaze pentru un astfel de vârf, care a fost prezent în ultimii zece ani în România, aşa cum arată datele Transgaz”, a adăugat expertul citat.

Nu există lista „întreruptibililor”

Nu numai că încă nu există suficiente gaze contractate, dar în caz de criză, încă nu se știe nici care vor fi consumatorii deconectaţi în cazul în care vor fi probleme cu alimentarea.

„În momentul de faţă nu este stabilită o listă cu primii întreruptibili. Eu cred că nu se pune problema în momentul de faţă de deconectare a nici unui consumator”, a spus la rândul lui secretar de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu.


„Nu cred că trebuie să luăm legătura cu consumatorii cu o zi înainte, ei au nevoie de câteva zile şi trebuie să ştie concret ce să facă, pentru a se evita accidente. Pentru a evita această situaţie, care este evidentă, este postată pe site-ul Transgaz, nu aveţi niciun element de pregătire în momentul de faţă?”, a întrebat, în replică, Dumitru Chisăliță.

Secretarul de stat a răspuns că observă, la rândul lui „o tendinţă a importatorilor de gaze să-şi rezerve capacitatea nu cu mult timp înainte, trimestrial, la costuri mai mici, ci preferă să facă lucrul acesta rezervând capacitate lunar, chiar dacă pentru ei reprezintă un cost mai mare”.

Oficialul guvernamental a mai presupus „că această strategie vine din dorinţa lor de a-şi maximiza preţurile la gaze, iar în sensul acesta Ministerul Energiei nu are niciun fel de atribuţii de a interveni în relaţiile comerciale”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: