sâmbătă

27 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2021

Fenomenul renunțării la licența de furnizare de gaze naturale se amplifică, din cauză că tot mai mulți furnizori nu au capacitatea de a onora contractele de livrare, în condițiile scumpirilor pe piața angro. Defecțiunile procesului de liberalizare completă ajung din nou la consumatori, care pot ajunge să plătească mai mult.

Până nu demult, renunțaseră la licențe 10 furnizori mici, cu un total de consumatori de circa 15.000. Intențiile altor 3-4 furnizori dau fenomenului o dimensiune superioară, după ce Restart Energy, care are singură 18.000 de clienți, și-a programat ieșirea de pe piață de anul viitor.

Dintre cele 3-4 companii care vor să renunțe la licență, se remarcă Tulcea Gaz, care are peste 15.600 de clienți, potrivit Profit.ro.


Consumatorii companiilor care vor renunța la licență vor fi transferați unui furnizor de ultimă instanță (FUI), dar la tarife mult mai mari decât cele de pe piață.  

Reacțiile ANRE la dezechilibrele structurale ale pieței

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar putea decide să nu aprobe renunțarea la licență de către Restart și alți furnizori, invocând un regulament în materie intrat în vigoare la începutul acestei luni, potrivit unor surse citate de e-nergia.

ANRE vrea să temporizeze fenomenul retragerii de pe piață a companiilor care au mulți clienți, pe măsură ce ies la iveală deficiențele cu care a calibrat liberalizarea pieței. Ar fi putu evita situații fie și extreme, prin restricționarea intrării pe piață, de exemplu impunând garanții consistente de bune practici.

Companiile renunță la licențele de furnizare, abadonându-și clienții procedurii de transfer la FUI, pentru că nu au capacitatea de a face față marilor scumpiri de pe piața angro, în timp ce contractele de vânzare consumatorilor sunt la prețuri fixe mai mici.


Și atunci preferă să iasă de pe piața furnizării  decât să se îndatoreze și să dea faliment, după ce au intrat pe piață fără să li se evalueze capacitatea de a face față unor fenomene de piață adverse..

În plus, furnizorii mici nu sunt amatori să deruleze operațiuni de administrare a riscurilor.

Complicațiile și costul lor – la consumatorul final

Și dacă ANRE nu-i retrage licența la cerere, furnizorul va lua – o vreme gaze direct din sistemul național al Transgaz, până când aceasta îi va închide robinetul. ANRE va fi nevoită să-i retragă licența pentru a nu dezechilibra sistemul.

Și atunci, consumatorii vor fi transferați la un furnizor de ultimă instanță dintre cei desemnați să preaia clienți tocmai în astfel de situații. Clienții ar fi în situația să plătească mult mai mult, dacă nu se încadrează în legea privind compensarea scumpirilor la energie. Sau, dacă nu-și găsesc alt furnizor, până la primăvară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: