miercuri

25 mai, 2022

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2020

Rainer Seele, CEO OMV

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto), directorul general al OMV, referindu-se la exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră.

Șeful OMV a strecurat nevoia de un „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep într-un  interviu recent pentru Bloomberg, în contextul unei presupuse retrageri a companiei austriece din România, invocată de realizatorul emisiuni de la Bloomberg, dar negată de Rainer Seele,

OMV are o cotă de piață dominantă și stabilă pe piața din România prin Petrom și nu ar avea de ce să se retragă  – a răspuns prompt șeful OMV.


Totuși, Rainer Seele nu a scăpat ocazia oferită de Bloomberg („aveţi o piaţă dificilă în România”) și a invocat incertitudinile privind Neptun Deep, în condițiile în care colosul american ExxonMobil, marele partener al OMV Petrom (SNP) în acest proiect, se va retrage, iar Romgaz intenționează să intre într-un consorțiu care să cumpere participația americanilor.

O variantă des vehiculată în ultima vreme ar fi cea în care Romgaz (SNG)  s-ar asocia cu o companie poloneză, PNGiG, și chiar cu OMV Petrom pentru achiziția participației ExxonMobil, în condițiile în care autoritățile române și-au arătat explicit opoziția pentru vânzarea acesteia în afara UE sau NATO.

Statul român controlează Romgaz prin pachetul de 70% din acțiunile companiei, dețținut de Ministerul Economiei și Energiei.

OMV se grăbește

În joc este o diferenţă de producţie de gaze naturale de 52 – 68 GWh anual (5 – 6,5 mld. mc), care ar putea veni din zăcământul Neptun Deep şi din care cel puţin jumătate ar reveni OMV Petrom, potrivit datelor unei strategii de dezvoltare a Transgaz (TGN), operatorul reţelei magistrale de transport de gaze naturale a ţării.


Gazele din Marea Neagră ar însemna un plus considerabil al portofoliului OMV, în condiţiile în care perimetrele onshore ale OMV Petrom îmbătrânesc iar producţia acestora se va înjumătăţi în următroii 10 ani.

ExxonMobil a decis retragerea din proiectul Neptun Deep, după ce România a completat cu OUG 114 / 2018 condiţiile considerate nesatisfăcătoare impuse de o mult negociată lege a exploatărilor offshore.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ulterior, şi OMV Petrom a declarat ca inacceptabile noile condiţii impuse de OUG 114. Guvernul instalat în noiembrie a emis o nouă ordonanţă de urgenţă, care – printre altele, abroga şi prevederile OUG 114.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională asumarea guvernului pe modificarea OUG 114, dar detaliile clarificatoarea încă nu au fost publicate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: