duminică

21 aprilie, 2024

18 februarie, 2021

Comisia Europeană (CE) a decis joi să trimită avize motivate Croaţiei şi României pentru că nu respectă anumite dispoziţii ale Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale în Uniunea Europeană.

Avertismentul CE vizează în special obligațiile de notificare și de aplicare a mecanismului de solidaritate instituit de Regulament.

Regulamentul stabileşte obligațiile de prevenire şi de reacţie la întreruperile potenţiale ale aprovizionării cu gaze în UE și, „în acest scop, este esenţial să existe planuri de acţiune preventivă şi planuri de urgenţă, precum şi acorduri de solidaritate clare între statele membre”, spune un comunicat al Comisiei.


Mai precis, Regulamentul (UE) 2017/1938 din 25 octombrie 2017 „stabilește standarde de siguranță a furnizării suficient de armonizate și care acoperă cel puțin situațiile de tipul celei din ianuarie 2009, când a fost întreruptă furnizarea de gaze din Rusia. Respectivele standarde țin cont de diferențele dintre statele membre, de obligațiile de asigurare a serviciului public și de măsurile de protecție a clienților”.

„În luna mai a anului trecut, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere tuturor statelor membre ale UE. Între timp, toate şi-au trimis planurile, cu excepţia Croaţiei şi României. Aceste state membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei. În caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, avertizează Executivul comunitar.

Mecanismul de solidaritate europeană

Regulamentul a fost adoptat după ce un test de reziliență, derulat de Comisie în 2014, „a concluzionat că abordările pur naționale nu sunt foarte eficace în cazul unei perturbări grave, având în vedere domeniul lor de aplicare, care este, prin definiție, limitat”.

Este prevăzut un mecanism de solidaritate în cazul unor perturbări grave de aprovizionare cu gaze, care pot afecta mai ales statele membre vulnerabile la acest capitol.


Sunt precizate și condițiile în care „ajutorul de solidaritate asigură cooperarea cu statele membre mai vulnerabile. Totodată, ajutorul de solidaritate este o măsură de ultimă instanță care intervine numai în situații de urgență și numai în condiții stricte”, spune Regulamentul.

(Descărcați de AICI, varianta în limbă română a Regulamentului (UE) 2017/1938 privind  măsurile de garantare a siguranței furnizării cu gaze)

Avizul motivat reprezintă cea de-a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement). Este o cerere oficială prin care Comisia solicită statelor membre vizate să se conformeze cu legislaţia UE şi să o informeze cu privire la măsurile luate în acest sens într-un anumit termen.

În lipsa unui răspuns la avizul motivat sau în cazul în care observaţiile prezentate în răspuns nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate decide să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi sa sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: