În cea de-a doua zi a summit-ului de la Vilnius, membrii G7 urmează să ratifice un pact de securitate amplu cu Ucraina. La rândul său, separat, UE se va angaja să apere Ucraina pe termen lung.
Soluția garanțiilor de securitate și asistență militară oferite de G7 și de UE este propusă Ucrainei ca ”substitut” al unei invitații imediate de aderare la Alianță.
Soluția a mai fost aplicată în cazul Israel, stat care rezistă într-o zonă cu vecini ostili cu ajutorul cooperării militare și de informații cu marii aliați NATO.
Kiev nu este tocmai mulțumit de acest aranjament, dorindu-și, evident, să intre cât mai rapid sub umbrela NATO.
Garanții de securitate ”pe model israelian” – ce înseamnă
În lipsa aderării la NATO, statele membre consideră că modelul israelian ar putea ajuta de fapt Kiev. Doi oficiali NATO au declarat pentru Politico că S.U.A., Regatul Unit, Germania și Franța sunt statele care pledează pentru oferirea de garanții „în stil israelian”.
(Citește și: ”Aliații NATO dezbat spinoasa problemă a garanțiilor de securitate pentru Ucraina”)
Asta ar însemna, în principiu, ca statele membre să ofere Ucrainei armament modern, de ultimă generație, informații și instruire militară și după ce se va încheia și conflictul actual, pentru a transforma armata ucraineană într-un factor de descurajare suficient de puternic împotriva unor ipotetice viitoare atacuri ale Rusiei.
Președintele Joe Biden a vehiculat ideea într-un interviu acordat CNN, duminică. „Statele Unite ar fi pregătite… să ofere securitate similar cu cea pe care o oferim Israel, oferind armamentul și capacitatea de a se apăra… dacă există o încetare a focului, dacă există un acord de pace”.
Ce angajamente fac statele membre G7
Aranjamentul de securitate al G7, scrie BBC, va include echipamente moderne de apărare, instruire și partajarea informațiilor. Oficialii britanici au declarat că Regatul Unit a jucat un rol principal în acordul care implică partenerii G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA. În baza acestui acord, Washington s-a angajat să furnizeze 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar pe an timp de un deceniu. Dar, spre deosebire de apartenența la NATO, aceasta nu include o clauză similară Articolului 5 de a veni în ajutorul Ucrainei în timpul unui eventual atac.
Decizia G7 vine după ce NATO a spus că Ucraina s-ar putea alătura alianței militare „atunci când aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile” – o întârziere pe care Volodimir Zelenski a numit-o „absurdă”.
Cu ce își propune UE să contribuie
Serviciul diplomatic al UE a elaborat un plan, citat de Politico, care recomandă blocului să își asume o listă completă de „angajamente de securitate față de Ucraina” pentru anii următori.
Propunerile Serviciului European de Acțiune Externă acoperă o gamă largă, de la asigurarea unui flux „susținut” de arme către Kiev, la continuarea educației și pregătirii militare, la partajarea informațiilor și ajutor în conectarea companiilor de apărare din Ucraina și UE.
Proiectul adaugă: „Aderarea Ucrainei la UE ar fi în sine un angajament de securitate”. Pentru a o ajuta să ajungă acolo, UE trebuie să creeze „sprijin financiar pe termen lung și previzibil”, astfel încât Ucraina să se poată reconstrui.
Recomandările sunt în mare parte un rezumat al eforturilor UE deja în curs de a sprijini Ucraina. Dar, luate împreună, măsurile sunt remarcabile prin amploarea și longevitatea sugerată, fiind în esență vorba de miliarde de euro de sprijin potențial în următorii ani – un subiect delicat din punct de vedere politic.
Soluțiile vin pe fundalul unei dezbateri mai ample între aliații occidentali despre cum să se garanteze supraviețuirea continuă a Ucrainei nu doar în această vară, ci și în viitorul previzibil. „Cu cât putem vorbi mai mult despre angajamente pe termen lung, cu atât mai mult îi putem transmite lui Putin mesajul că nu poate conta pe oboseala europeană, din cauza alegerilor sau orice alt motiv”, a spus un diplomat european.
UE, ca entitate, este, prin proiectare constrânsă în ceea ce poate face din punct de vedere militar. Deși poate oferi asistență de tipul pregătirii militare, de exemplu, nu poate oferi Ucrainei arme.
În schimb, Bruxelles a încurajat țările UE să trimită propriile arme în Ucraina, oferind rambursări parțiale pentru astfel de donații. Documentul prevede acest sistem de rambursare ca un pilon al sprijinului militar pe termen lung al UE pentru Ucraina, spunând că oficialii vor oferi „în curând” un plan pentru a crea un fond „dedicat” pentru astfel de eforturi care ar urma să se desfășoare până în 2027.
***