vineri

17 mai, 2024

15 iunie, 2023

Administrația Biden lucrează cu aliații pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate, un pas care nu corespunde dorinței Kievului ca acele asigurări să vină din partea NATO.

Potrivit mai multor oficiali americani și europeni citați de Politico, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania și-ar oficializa în esență sprijinul militar și economic pentru Ucraina, menținându-l și după încheierea luptei cu Rusia.

Cu toate acestea, nici un acord bilateral sau multilateral nu ar avea forța juridică a unui tratat.

”Adevărata garanție de securitate este oferită doar de NATO”


„SUA sunt în discuții cu Ucraina și aliații și partenerii noștri cu privire la modul în care putem asigura Ucraina cu privire la securitatea lor pe termen lung pentru a descuraja orice agresiune viitoare după încheierea acestui război”, a confirmat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Totuși, „aceste negocieri și discuții nu s-au concretizat până acum, pentru că nu există nicio îndoială că și aceasta este o problemă foarte, foarte complicată”, a spus un oficial european.

„Adevărata garanție de securitate este oferită doar de alianță”, a precizat acesta, „și orice aranjament temporar nu poate înlocui calitatea de membru deplin, singura care oferă o garanție colectivă și care este, aș spune, cea mai puternică garanție disponibilă în Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca la summit-ul de luna viitoare de la Vilnius să fie prezentat un calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO și garanțiile de securitate oferite de alianță. Dar toate semnele indică faptul că dorințele nu i se vor îndeplini. Iar garanții va primi, eventual, doar de la state membre NATO.

Senatorii americani caută un panaceu


Senatorul republican Thom Tillis, copreședintele Grupului de observatori al NATO, a spus că ar prefera ca Alianța să trimită un „mesaj puternic” președintelui rus Vladimir Putin, prin care toți aliații își îndeplinesc obligația de 2 la sută de cheltuieli pentru apărare. „Atunci putem avea o discuție despre acordurile de securitate, după ce faptele de pe teren în Ucraina se schimbă.”

„Cred că aliații sunt de acord acum că o invitație formală este puțin probabilă în timp ce Ucraina este angajată într-un război la scară largă”, a declarat săptămâna trecută Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO.

Între timp, parlamentarii din SUA oferă câteva idei despre cum să apere Ucraina pe termen lung. Senatorul democrat Bob Menendez, președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului, a sugerat ridicarea Comisiei NATO-Ucraina la rangul de „Consiliu”, dând astfel Kievului autoritatea de a convoca reuniuni ale alianței și permițând chimbul mai amplu de informații.

Senatorul democrat Chris Coons, un apropiat al președintelui Joe Biden, a menționat că anumite garanții de securitate au fost deja acordate Ucrainei prin „Memorandumul de la Budapesta”, după ce țara a predat Rusiei armele nucleare, în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. Ne-am „întors în viitor”, a spus el într-un interviu.

În afara complexității oricărui aranjament, ceea ce rămâne neclar este apetitul ca fiecare dintre cele patru țări să își respecte promisiunile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: