vineri

26 aprilie, 2024

15 iunie, 2021

gabriel voicilă PwC

Lipsa competențelor digitale în administrația centrală poate pune sub semnul întrebării e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți, afirmă Gabriel Voicilă, Digital Technology Partner PwC.

”O temă de mare importanță este dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților din sectorul public. Oricâte mijloace am avea la dispoziție, e-guvernarea nu va fi posibilă dacă nu avem funcționari pregătiți pentru asta”, a declarat Gabriel Voicilă în cadrul conferinței Un an de marș al digitalizării: Administrația – de la basic la nivelul următor, organizată marți de CursDeGuvernare.ro.


Expertul PwC apreciază faptul că proiecte importante de digitalizare a statului sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Interoperabilitate este cheia oricărei strategii, iar interconectarea bazelor de date asigură fundamentul pentru o guvernare modernă, afirmă Gabriel Voicilă.

El însă avertizează: ”Nu trebuie să mai duplicăm date între instituții, să nu transformăm birocrația de azi în ceva digital.”

”Nu este imposibil pentru România să recupereze decalajele pe care le are în materie de digitalizare”,  mai spune Gabriel Voicilă, care avertizează: ”Va fi foarte greu și orice oportunitate pierdută va accentua aceste decalaje. Este nevoie de colaborare între stat și privat”.

În ceea ce privește direcțiile de acțiune, Gabriel Voicilă consideră că administrația centrală trebuie să ofere platforme de acces la servicii, la spații de stocare a informațiilor, iar în administrația locală eforturile ar trebui concentrate pe stimularea inițiativei locale, pe susținerea antreprenorilor locali, care ”să permită o dezvoltare durabilă a comunității”.


Gabriel Voicilă consideră că România are în prezent o infrastructură digitală care afectează creșterea economică.

Studiile PwC realizate în diferite state europene demonstrează, a afirmat Gabriel Voicilă, că guvernele ”nu au apetență în a-și cuantifica lipsa de eficiență”, dar pentru România o dimensiune a pierderilor provocate de insuficienta dezvoltare și sofisticare a infrastructurii informatice este comparabilă cu cea provocată de ”lipsa autostrăzilor și de greutatea cu care se transportă lucruri în România”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: