G7 a anunţat vineri, chiar înainte de deschiderea summit-ului de la Hiroshima, noi sancţiuni menite să scadă capacitatea Rusiei de a-şi continua Războiul în Ucraina, vizând între altele comerţul cu diamante ruseşti. Prezent la Hiroshima, președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că UE va impune la rîndul eu aceste sancțiuni.
În plus, SUA și Marea Britanie au anunțat încă de joi că au adăugat pe listele de sancțiuni ”aproximativ 70 de entităţi din Rusia şi din alte ţări, pentru a le bloca să primească bunuri americane exportate”.
Războiul din Ucraina este principala temă de discuții la summit-ul G7 din Japonia.
(Citește și: ”Șase probleme fierbinți așteaptă soluții la reuniunea G7 din Japonia”)
Volodimir Zelenski, o nouă vizită surpriză
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski merge în Japonia, la summitul G7. El urmează să ajungă duminică, scriu Bloomberg, Politico și Financial Times, care citează surse anonime.
Ar fi prima vizită a lui Zelenski în Asia de când Moscova a atacat Ucraina în februarie anul trecut și vine în timp ce Kievul continuă să caute la partenerii săi occidentali sprijin militar înainte de contraofensivă, scrie CNN.
Oficial era anunțat că liderul Ucrainei urma să se adreseze liderilor națiunilor dezvoltate prin sistem de videoconferință. Potrivit noilor informații, o va face în persoană, deși guvernul nipon exclusese această posibilitate.
G7 curtează India
Liderii G7 vor putea să-și prezinte propunerile vizând Rusia direct premierului indian Narendra Modi, a cărui țară are legături militare strânse cu Moscova și care a refuzat să condamne invazia Ucrainei.
India este una dintre cele opt țări terțe ai căror lideri au fost invitați la summit-ul de la Hiroshima: o modalitate pentru G7 de a încerca să aducă unele state reticente să se opună războiului Rusiei în Ucraina și ambițiilor militare crescânde de la Beijing.
Japonia vrea să introducă dezarmarea nucleară pe ordinea de zi
„Sper că aici, la Hiroshima, G7 și liderii altor țări își vor arăta angajamentul față de pace, de care istoria își va aminti”, a declarat joi premierul japonez Fumio Kishida care are rădăcine familiale și politice la Hiroshima și ar vrea să intruducă dezarmarea nucleară pe ordinea de zi.
Exprimarea dorinței lui Kishida ar trebui totuși să rămână simbolică, deoarece Statele Unite, Regatul Unit și Franța dețin mii de focoase nucleare, iar ceilalți membri ai G7, inclusiv Japonia, sunt acoperiți de „umbrela nucleară” americană.
Speranțele de progres în materie de dezarmare sunt și mai diminuate de contextul tensiunilor sporite cu alte puteri nucleare precum Rusia, Coreea de Nord și China.
***