Miniștrii de finanțe din Grupul celor Șapte (G7) au convenit vineri să impună un plafon de preț asupra petrolului rusesc, menit să reducă veniturile care finanțează războiul Moscovei în Ucraina, menținând în același timp fluxul global de petrol pentru a evita creșterile de preț, transmite Reuters. G7 va depunde eforturi pentru a finaliza mecanismul până pe 5 decembrie. Rusia a promis că va opri vânzările de țiței către statele care vor impune un astfel de plafon.
Miniștrii G7 și-au confirmat angajamentul de a forma un cartel de cumpărători. Ei au spus, totuși, că detaliile cheie, inclusiv nivelul per baril al plafonului, vor fi stabilite ulterior „pe baza unei game de inputuri tehnice”, care urmează să fie convenite de coaliția de țări care îl implementează.
„Astăzi confirmăm intenția noastră politică comună de a finaliza și implementa o interdicție cuprinzătoare a serviciilor care să permită transportul maritim al țițeiului și produselor petroliere de origine rusă la nivel global”, au spus miniștrii.
Furnizarea de servicii de transport maritim dominate de Occident, inclusiv asigurări și finanțare, ar fi permisă numai dacă mărfurile rusești de petrol sunt achiziționate la sau sub nivelul prețurilor „determinat de coaliția largă de țări care aderă și implementează plafonul de preț”.
Oleg Ustenko, consilier economic senior al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, a salutat anunțat și a spus că se așteaptă ca intervalul de preț să fie între 40 și 60 de dolari.
Miniștrii G7 au spus că vor depune eforturi pentru a finaliza detaliile la timp pentru a fi lansate până pe 5 decembrie, când noile sancțiuni ale Uniunii Europene vor include interzicerea importurilor de petrol rusești.
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner, actualul președinte al G7, a declarat că plafonul de preț pentru exporturile rusești de petrol a fost conceput pentru a reduce veniturile președintelui Vladimir Putin.
„În același timp, dorim să reducem creșterea prețurilor la energie la nivel mondial. Acest lucru va minimiza inflația la nivel global”, a spus el.
Kremlinul a răspuns spunând că va înceta să mai vândă petrol țărilor care implementează plafonul de preț, adăugând că un asemenea mecanism va destabiliza piețele petroliere globale.
Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, a declarat că Rusia va avea în continuare un stimulent economic pentru a vinde petrol la sau aproape de plafon, pentru că altfel ar trebui să oprească producția, care ar fi dificil de repornit. China și India vor încerca, de asemenea, să cumpere petrol la prețul plafonat, a adăugat ea.
Aplicarea plafonului va depinde de companiile de asigurări de transport maritim de la Londra, care acoperă aproximativ 95% din flota mondială de tancuri.
În ciuda scăderii volumelor exporturilor de petrol ale Rusiei, veniturile sale din din iunie au crescut cu 700 de milioane de dolari față de luna mai, din cauza prețurilor împinse mai sus de războiul din Ucraina, a anunțat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie.
***