G7 a decis să mențină prețul de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc importat pe mare, în ciuda creșterii cotațiilor internaționale și a unor solicitări de coborâre a plafonului cu scopul diminuării veniturilor Moscovei.
Un oficial participant la discuții citat de Reuters, sub protecția anonimatului, a declarat că G7 și Australia au decis să mențină plafonul de preț de 60 de dolari pentru petrolul rusesc stabilit în decembrie cu scopul de a reduce posibilitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina.
Decizia G7 vine după patru săptămâni de creșteri ale prețurilor de referință ale petrolului provocate de o reducere a producției anunțată de OPEC+, în care participă și Rusia alături de alte state partenere producătoare de țiței și o revenire a cererii pe piața chineză.
Rusia s-a alăturat cartelului
Cotațiile s-au stabilizat luni cu cotațiile contractelor futures pentru țițeiul Brent la peste 80 de dolari pe baril.
Țițeiul rusesc se vinde cu un discount de aproximativ 30 de dolari față de Brent, a adăugat oficialul participant la discuțiile G7.
Oficialii alianței G7 au concluzionat că plafonul de preț funcționează reducând veniturile obținute de Rusia, menținând în același timp stabilitatea pieței energetice, dar au spus că vor continua să monitorizeze cu atenție piața pentru ca măsura să-și atingă scopul propus.
Combaterea evaziunii
Coaliția va intensifica, de asemenea, eforturile de combatere a încercărilor de a evita plafonul de preț și a sancțiunilor impuse Rusiei, inclusiv utilizarea de practici înșelătoare pentru a putea avea acces la asigurări și alte servicii.
Membrii coaliției intenționează să ofere sprijin pentru a ajuta furnizorii de servicii să identifice semnele unei evaziuni a sancțiunilor, cum ar fi manipularea localizării navelor sau amestecul datelor pentru a împiedica defalcarea costurilor de transport, asigurare, taxe portuare și vamale, distinct de petrolul însuși, a spus oficialul.
Tot luni, Trezoreria SUA a emis un avertisment companiilor americane cu privire la posibile evaziuni ale plafonului de preț al petrolului exportat prin conducta din Siberia de Est – Oceanul Pacific (ESPO) și porturile din estul Rusiei. Acesta a recomandat comercianților să păstreze documentele care să demonstreze că petrolul și produsele petroliere rusești au fost cumpărate la prețul maxim de 60 de dolari pe baril.
Prin regulamentul plafonului de preț impus petrolului rusesc se interzice companiilor din statele membre G7 și ale Uniunii Europene să furnizeze servicii de transport, asigurare și finanțare pentru petrolul și produsele petroliere rusești dacă acestea sunt facturate peste prețul maxim admisibil..
SUA și Marea Britanie au impus și restricții asupra importurilor de petrol rusesc.
Veniturile Rusiei, în scădere
Oficialul a menționat că un raport recent al Administrației Internaționale a Energiei (IEA) a concluzionat că regimul de sancțiuni G7 a fost eficient „în a nu restrânge aprovizionarea globală cu țiței și produse petroliere, în timp ce a redus capacitatea Rusiei de a genera venituri din export”.
AIE a anunțat vineri că veniturile rusești din petrol din luna martie au crescut cu 1 miliard de dolari față de februarie, până la 12,7 miliarde de dolari, dar au fost cu 43% mai mici decât în luna martie 2022..
Exporturile rusești de țiței au fost constante, la peste 3 milioane de barili pe zi, iar piețele globale au fost stabile, a spus oficialul G7.
***