Cotațiile petrolului au crescut cu 2 – 2,25% pentru tipurile Brent și WTI, ca urmare a decizie Rusiei de a reduce cu 5-7% producția, ca răspuns la embargoul impus de Uniunea Europeană pentru importurile din Rusia, potrivit vicepremierului rus Alexander Novak, citat de RIA și Reuters.
Exporturile prin porturile de la Marea Baltică ar putea scădea cu 20% în decembrie față de luna anterioară și ca urmare a sancțiunilor decise de grupul celor mai dezvoltate 7 țări ale lumii (G7).
„Prețurile țițeiului sunt mai mari, deoarece comercianții de energie se concentrează pe răspunsul Moscovei la plafonul de preț impus petrolului rusesc și nu asupra miilor de anulări de zboruri care vor perturba călătoriile de vacanță”, a declarat un analistul OANDA.
„Pe măsură ce stocurile de țiței din SUA scad și furtunile de iarnă lovesc SUA, se așteaptă ca temperaturile reci să se extindă spre sud, până în Texas, Florida și statele din est. Cererea de combustibil pentru încălzire va crește”, a declarat un alt analis, de la CMC Markets.
Replica Rusiei la sancțiuni
Ţările membre UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar în 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul instituit asupra importurilor maritime de petrolul rusesc. S-a adăugat și plafonarea prețului la 60 de dolari / baril (o tonă are circa 7 barili), decisă de G7, Australia și ţările . Măsura se va fi impusă companiilor care furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
Vicepremierul rus Alexander Novak a afirmat că Rusia s-ar fi pregătit dein timp pentru situașia sancțiunilor și, bazându-se pe solidaritatea exportatorilor des petrol grupați în jurul cartelui marilor producători OPEC, a estimat că prețul petrolului va rămâne probabil în intervalul actual de 70-100 de dolari pe baril anul viitor, dacă nu vor apărea evenimente neprevăzute.
Detaliind pentru prima dată răspunsul Rusiei la plafonarea preţurilor, Alexander Novak a estimat că reducerile de producţie s-ar putea situa la 500.000-700.000 barili pe zi (bpd).
„Este posibil să ne asumăm riscuri de producție mai scăzută decât să ne ghidăm după politica de vânzare în ceea ce privește plafoanele de preț. Astăzi este 60 de dolari, mâine poate fi orice și este inacceptabil pentru noi să fim dependenți de unele decizii luate de țări neprietenoase”, a spus Alexander Novak.
***