sâmbătă

11 mai, 2024

20 aprilie, 2023

Unii dintre partenerii cheie ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, studiază posibilitatea impunerii unei interdicții asupra majorității exporturilor către Rusia pentru a pune noi presiuni asupra capacității lui Vladimir Putin de a-și duce războiul de agresiune din Ucraina, anunță Bloomberg.

Oficiali din țările G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite) discută ideea înaintea summit-ului care va avea loc în Japonia în luna mai, potrivit surselor Bloomberg, cu obiectivul a convinge și statele membre UE să adere la acest plan.

Propunerea încă este deocamdată un proiect și s-ar putea schimba.

Schimbare de paradigmă

Abordarea discutată în momentul de față ar inversa complet actualul regim de sancțiuni impuse Rusiei, urmând să interzică toate exporturile către Rusia, cu câteva excepții. În prezent, exporturile către Rusia sunt permise, cu excepția unor bunuri și servicii aflate sub sancțiuni.

Una dintre surse afirmă că dacă se va ajunge la un acord în acest sens, cel mai probabil exporturile care vor fi scutite de sancțiuni vor fi cele de medicamente și produse agricole, inclusiv hrană.

Cel mai mare obstacol în calea acestei schimbări de paradigmă este acordul UE. Pentru a intra în vigoare în UE, noile criterii ar trebui să fie adoptate de toți membrii, ceea ce ar declanșa o dezbatere dificilă, având în vedere probabila reacție a unor state apropiate Moscovei și a companiilor care încă exportă mărfuri în Rusia.


Dacă se impune un embargo aproape total asupra exporturilor, o mare parte din fluxurile comerciale cu Rusia rămase în aceste țări s-ar evapora. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze perspectiva unei astfel de mișcări.

Până acum, sancțiunile au redus aproape la jumătate valoarea exporturilor UE și G7 către Rusia, cu limite pentru orice, de la produse electronice la articole de lux.

Miza comercială: 66 miliarde dolari

În prezent, companii din Europa, SUA, Canada și Japonia trimit în Rusia bunuri în valoare de 66 miliarde de dolari, potrivit Trade Data Monitor, cu sediul la Geneva.

Membrii G7 sunt îngrijorați de faptul că este un beneficiu prea mare pentru economia lui Putin în timpul războiului, mai ales că Moscova găsește modalități de a evita sancțiunile pentru a aduce mărfuri prin țări terțe.


G7 și UE au impus Rusiei mai multe runde de sancțiuni, dintre care unele includ o perioadă de grație înainte de a intra în vigoare. Rusia a răspuns sancțiunilor impunând interdicții proprii de export și tăind periodic aprovizionarea cu energie către Europa.

UE ar fi deosebit de vulnerabilă la restricțiile asupra mărfurilor precum cuprul. Și o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia ar putea împinge Moscova și mai aproape de China, deoarece va căuta alternative la bunurile sancționate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: