joi

25 aprilie, 2024

1 iunie, 2022

Rusia va pierde mai mult decât țările UE din cauza embargoului petrolier: venituri de cel puțin 3,4 miliarde de dolari pe lună în faza inițială a embargoului petrolier impus de UE, peste 40% din cât aștepta Moscova pe exporturile respective. Pierderea s-ar putea ridica la cel puțin 4,5 miliarde de dolari lunar, odată cu instaurarea interdicției complete, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, pentru înlocuirea țițeiului de tip Ural al Rusiei, cu cel de tip Brent mai scump (circa 120 de dolari / baril), țările UE vor plăti în plus circa 2 miliarde de dolari, dacă operațiunea va viza 75% din cele 3 – 3,7 milioane de barili pe zi de petrol rusesc importat de  UE, potrivit calculelor Ryastad  – spune sursa citată.

 Astfel, embargoul petrolier al UE va afecta Rusia mai mult decât Europa.


Embargoul UE va reduce 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022 și cu 2/3 în prezent, în urma acordului la care au ajuns liderii Uniunii Europene, luni. Ungaria, Cehia și Slovacia  au obținut îndeplinirea uneia dintre condițiile puse, deocamdată, continuarea importurilor prin oleoductul Drujba în acest an

Acestora li  s-a adăugat Bulgaria, potrivit premierului țării, care nu a precizat cum se va apoviziona cu petrol rusesc, având în vedere intericția vaselor rusești în porturile europene, respectiv asigurarea acestora de companiile de asigurare din UE.

Calculele embargoului

Efectele embargoului sunt semnificative.

Exporturile rusești de țiței brut și produse condensate s-au ridicat la 110 miliarde de dolari în 2021, adică a 5-a parte din totalul veniturilor Rusiei din exporturile de mărfuri în 2021.


Rusia va avea dificultăți să găsească alți cumpărători pentru a înlocui piața europeană, chiar dacă India a cumpărat cantități record de țiței rusesc la preț redus. Rafinăriile indiene lucrează deja la mai mult de capacitatea lor oficială, spun analiștii citați de Reuters.

China nu a sporit importurile, deocamdată. Economia chineză este mai puțin dinamică din cauza restricțiilor COVID. În plus, embargoul UE va descuraja petrolierele altor țări să transporte țițeiul Moscovei.

Rusia ar fi câștigat cel puțin 8,1 miliarde de dolari pe lună exportând 3 milioane de barili pe zi în UE, la prețurile actuale ale țițeiului Ural. Analiștii Rystad spun că Moscova poate redirecționa în cel mai bun caz 1 milion din barilii destinați anterior UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: