sâmbătă

4 mai, 2024

18 aprilie, 2023

Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) a anunțat marţi că este mai unit ca oricând, criticând presiunile suplimentare exercitate de China asupra Taiwanului şi ameninţarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus.

Reuters anunță că miniștrii de externe G7 au transmis un avertisment sever ţărilor care ar oferi asistenţă Rusiei în războiul din Ucraina, dar și Rusiei să nu folosească arme chimice sau nucleare.

Comunicatul G7 transmite că intervenţia militară a Rusiei în Ucraina şi temerile privind o acţiune similară a Chinei împotriva Taiwanului au fost în centrul reuniunii de trei zile.

Sprijin pentru Ucraina „atât timp cât va fi necesar”


Reuniţi de duminică în Japonia, miniştrii de externe din principalele ţări industrializate au promis că vor face ca ţările ce ar furniza asistenţă Rusiei în războiul ei împotriva Ucrainei să plătească un „preţ ridicat”.

Ei s-au angajat de asemenea „să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar”, „să-şi intensifice” sancţiunile împotriva Rusiei şi eforturile pentru a evita eludarea acestora de către ţările terţe.

Ţările G7 (Franţa, Japonia, SUA, Canada, Germania, Italia şi Regatul Unit) au avertizat totodată China împotriva ambiţiilor sale militare în Marea Chinei de Sud şi au subliniat poziţia lor neschimbată faţă de Taiwan, în pofida rumorii legate de recentele afirmaţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Textul menţionează de asemenea „îngrijorările” G7 cu privire la „extinderea continuă şi accelerată a arsenalului nuclear al Chinei”, solicitându-i să depună eforturi pentru „stabilitate printr-o mai mare transparenţă” asupra armelor sale nucleare.

Avertisment ferm la adresa Rusiei


Miniştrii de externe din G7 califică drept „inacceptabilă” ameninţarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus, subliniind că „orice utilizare de arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina” va avea „consecinţe grave”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că Rusia ar putea recurge la armele nucleare aşa-zis tactice cu rază mai scurtă de acţiune, invocând motivul apropierii NATO de graniţele ruse.

Este pentru prima oară de la sfârşitul Războiului Rece când Rusia anunță staţionarea de forţe nucleare într-o altă ţară, crescând miza în confruntarea sa care se intensifică cu Occidentul în legătură cu Ucraina, ţară pe care a invadat-o la 24 februarie 2022.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: