vineri

20 mai, 2022

G7 „nu va recunoaște niciodată” granițele schimbate de Rusia. Cere Chinei „să nu submineze sancțiunile”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 mai, 2022

Cele mai bogate 7 țări ale lumii (G7) „nu vor recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară” împotriva Ucrainei, potrivit unei declarații comune de sâmbătă a miniștrilor de externe ale țărilor G7, după reuniunea lor din Germania,  citată de CNN.

În prezența miniștrilor de externe ai Ucrainei și ai Moldovei, diplomații G7 și-au reafirmat hotărârea de a „respinge în mod categoric încercările de retrasare a granițelor prin forță, cu încălcarea suveranității și integrității teritoriale”.

Totodată G7 respinge „orice noțiune de sferă de influență și folosirea forței” și cere Chinei „să nu ofere asistență Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, dezinformare și alte mijloace pentru a legitima agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”


În urma celor trei zile de discuții în Germania, miniștrii de externe ai G7 și-au exprimat „solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, deoarece aceasta se apără împotriva războiului nejustificat, neprovocat și ilegal purtat de Rusia”.

Apărarea Ucrainei va fi susținută „cât timp va fi necesar”

„Vom continua asistența militară și de apărare pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar”, se mai spune în declarația citată.

G7 va extinde, de asemenea, sancțiunile „pentru a include sectoare de care Rusia are o dependență mare”, fără să ofere mai multe detalii.

Miniștrii de externe ai G7 și-au arătat sprijinul și pentru stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în contextul temerirol că Rusia ar putea începe un nou front în războiul din Europa de Est în Transnistria, teritoriul separatist din Republica Moldova în care se află trupe rusești de decenii.


G7 a cerut Belarusului „să nu mai permită agresiunea Rusiei” și „să-și respecte obligațiile internaționale”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: