Funeraliile prinţului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, decedat la vârsta de 99 de ani, s-au desfășurat sâmbătă, la castelul Windsor, conform unui ceremonial gândit chiar de către prințul consort și având numele de cod Operațiunea Forth Bridge.
Sicriul a fost purtat de militari din Marina Regală și plasat pe un Land Rover, special modificat pentru acest moment, pentru a fi transportat la Capela Saint George.
Cei patru copii ai cuplului regal și nepoții acestuia, au mers pe jos în spatele sicriului. Sosirea la capelă a fost urmată de un minut de reculegere ţinut în întregul Regat Unit.
Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparţinut prinţului Philip au fost depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală a stat în altarul capelei, pe tot parcursul ceremoniei.
Garda de Onoare şi Fanfara Regimentului de Infanterie The Rifles au interpretat imnul naţional britanic în timp ce au întâmpinat sicriul, care a trecut pe sub arcada Grajdurilor Regale, înainte ca autonobilul Land Rover să ajungă în faţa treptelor din partea vestică a Capelei St. George.
Sub arcada Grajdurilor Regale s-au aflat consilieri pe probleme de apărare din Commonwealth, veniţi din Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Trinidad şi Tobago.
Pe treptele vestice ale Capelei St. George au fost aliniaţi soldaţi dintr-un detaşament al Cavaleriei Regale.
După încheierea slujbei religioase, la care au asistat doar 30 de persoane – regina Elisabeta a II-a şi membri ai familiei regale – sicriul a fost depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.
La cererea prințului Philip, care şi-a slujit ţara în Royal Navy, în cel de-al Doilea Război Mondial, sirenele marinei au răsunat cu apelul „Action Stations” care îi cheamă pe marinari la post. Arhiepiscopul de Canterbury a rostit rugăciunea de binecuvântare înainte de intonarea imnului naţional.