joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 noiembrie, 2020

Emmanuel Macron este într-atât de iritat de modul în care unele instituții media anglofone au descris acțiunile guvernului său împotriva activității islamiste din Franța, încât a scris un (de fapt) drept la replică în Financial Times, la criticile cotidianului britanic.

Financial Times a scris că atitudinea președintelui Franței după noua serie de atentate din Franța, comise în numele lui Alah, și campania contra „separatismului islamic”, îi îndepărtează pe musulmanii francezi și dă apă la moară extremei drepte.

Emmanuel Macron reproșeză editorului de la FT că îl citează greșit, înlocuind cu sintagma „separatism islamIC” – pe care nu a folosit-o , termenul „separatism islamIST”, care „este o realitate în țara mea”, spune președintele Macron, devenit editorialist, potrivit unui comentariu apărut în National Review.


În spatele disputei semantice și chiar dincolo de polemica dintre două tipuri de societăți și de asimilare democratică a diferențelor, frustrarea lui Emmanuel Macron provine din modul în care este interpretată reacția guvernului său la atentate și la fundamentalismul islamic.

New York Times a văzut asasinarea profesorului Samuel Paty de un susținător al ISIS prin lentilele dezbaterii americane privind abuzurile (eventualele) polițienești: „Poliția franceză împușcă și ucide un bărbat după un atac cu cuțitul mortal pe stradă” – e modul de abordare al atentatului de către jurnaliștii americani.

Associated Press are un editorial care pune întrebarea „De ce stârnește Franța furia în lumea musulmană?”

Astfel că Le Monde relatează cum „președintele francez s-a arătat iritat de felul în care New York Times și Washington Post i-au reproșat modul în care el apără modelul republican al țării sale”, scrie National Review, o publicație americană conservatoare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Alinierea cu multiculturalismul american este un mod defetist de a gândi”, ar fi spus Emmanuel Macron, citat de Le Monde.

Guvernul francez duce o luptă pe două fronturi, scrie Natioanl Review: prima și cea evidentă, împotriva a ceea ce Emmanuel Macron definește ca „separatism islamIST”. Și al doilea: „tendințele (culturale) din campusurile universitare americane care ar împiedica apărarea Franței în acord cu valorile sale republicane”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: