vineri

23 august, 2024

21 august, 2024

După ce statele membre au presat Comisia Europeană să consolideze granițele externe, Frontex a lansat licitații în valoare totală de aproximativ 400 de milioane de euro pentru echipamente, inclusiv pentru achiziționarea mai multor drone și a altor tehnologii de supraveghere.

Dronele sunt cumpărate pentru operațiunile comune de la frontiera Bulgariei, după cum relatează Euractiv.

Licitațiile includ:

  • drone și servicii conexe de supraveghere maritimă, în valoare de 184 de milioane euro

  • cerere de oferte pentru echipamente de supraveghere, inclusiv binocluri night vision, în valoare de 19 milioane euro

  • servicii în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), în valoare de 186,5 milioane euro

  • un proiect pilot în valoare de 3 milioane euro pentru drone la frontierele terestre, pentru operațiuni comune cu Bulgaria.

Presiunea statelor securizează frontierele

Ca răspuns la solicitarea membrilor UE din iulie, comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, pare să dea curs solicitării acestora de a consolida frontierele externe ale UE.


Comisarul s-a angajat să înăsprească regimul de vize al UE și să lanseze o cerere de propuneri în valoare de 150 de milioane euro pentru „capacitatea de supraveghere a frontierelor” a UE.

În scrisorile din mai și iunie adresate Comisiei la începutul acestui an, statele membre au solicitat executivului UE să își intensifice eforturile de externalizare a migrației, prin împiedicarea migranților ilegali să pună piciorul pe teritoriul UE.

Frontex folosește deja drone

Utilizarea dronelor de către Frontex nu este o noutate. Dronele Agenției survolează de ani de zile la frontierele externe ale UE din Italia, Malta și Grecia.

În 2018, Frontex a utilizat pentru prima dată drone în scopuri de supraveghere, ca parte a operațiunilor sale, detectând aproape 5.000 de persoane pe mare în acel an.

Un an mai târziu, Frontex a atribuit două contracte în valoare de 50 de milioane euro companiei franceze Airbus și companiei israeliene de apărare și spațiu aerian IAI, pentru a desfășura drone Heron, capabile să zboare mai mult de 30 de ore.

Acestea au fost utilizate și la dezastrul din 2023 al vasului de migranți Messenia, când 650 de persoane au murit într-unul dintre cele mai grave incidente din istoria UE.

În total, Frontex a cheltuit aproximativ 275 de milioane de euro în proiecte pilot, din 2014 până în 2022, pentru a cerceta noi tehnologii, multe dintre ele legate de drone, a declarat pentru Euractiv Yasha Maccanico, cercetător la organizația non-profit Statewatch și la Universitatea din Bristol.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: