6 septembrie, 2022

Franţa şi Germania vor propune ca o nouă taxă în Uniunea Europeană să fie plătită de companiile energetice care obţin profituri mult mai mari decât cheltuielile de producţie, potrivit declarațiilor președintelui francez Emmanuel Macron, după o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz.

Parisul şi Berlinul vor susţine în faţa celorlalţi parteneri comunitari un nou impozit pentru companiile energetice care au costuri de producţie mult sub preţurile pe care le obțin acum de pe piaţă, a spus Emmanuel Macron, citat de EFE și Agerpres.

Taxa ar urma să fie o „contribuție” care să reflecte „solidaritatea europeană” în fața scumpirii energiei provocate de reacția Rusiei la sancțiunile europene aplicate ca urmare a invaziei Ucrainei de către aceasta.


Președintele francez crede că ar fi bun un consens european, pentru „a evita distorsionările” în cadrul pieţei unice, dar, dacă asta nu se va putea, dezbaterea pe această taxare a profiturilor excepţionale va reveni pe plan naţional.

Un nou mecanism de piață va elimina criteriul energiei celei mai scumpe

Emmanuel Macron a afirmat că este în favoarea reformării pieţei europene de electricitate pentru ca preţurile să fie fixate „într-o manieră coerentă” şi în concordanţă cu preţurile de producţie.

Astfel prețurile ar urma să nu mai fie stabilite doar în funcţie de cotaţia electricității produse din reesursele cele mai scumpe, acum gazele naturale, al căror preț s-a înmulţit cu cinci sau şase pe parcursul actualei crize.

În prezent, mecanismul de formare a prețurilor stabilește ca reper prețul electricității produse din resursele cele mai scumpe, astfel încât să se stimuleze producția de regenerabile. Acestea sunt cele mai ieftine, dar la prețul lor de producție investiția în instalațiile lor s-ar recupera foarte greu.


De asemenea, a spus că Franţa este de acord cu achiziţiile comune de gaze la nivel european pentru a obţine tarife „mai interesante” şi cu fixarea unor plafoane pentru gazele ruseşti exportate în Europa prin gazoducte.

Franța și Germania dau tonul cooperării intra-europene

Preşedintele Franţei a apărat luni „solidaritatea europeană” în domeniul energiei și au stability un mecanism de coordonare bilaterală pentru a face faţă crizei energetice din iarna ce vine.

„Germania are nevoie de gazele noastre şi noi avem nevoie de electricitatea produsă în toată Europa şi, în particular, în Germania”, deoarece mai mult de jumătate din centralele nucleare franceze sunt în prezent oprite, a spus Emmanuel Macron.

Astfel că Franţa va majora în următoarele săptămâni capacităţile de export al gazelor prin gazoducte în Germania prin o serie de lucrări care „vor fi gata pentru la iarnă”.

În paralel, Germania s-a angajat să producă mai multă electricitate şi să aprovizioneze Franţa în cazul vârfurilor de consum, care ar putea fi problematice în contextul opririi actuale a centralelor nucleare.

Sunt oprite 31 din cele 56 de centrale din parcul nuclear francez), care în mod normal generează 70% din energia Franţei, care trebuie să importe energie din ţările vecine.

Președintele francez a reiterat mesajul ca toţi francezii să facă eforturi pentru a economisi 10% din energie, astfel încât să fie evitat riscul unor întreruperi sau raţionalizarea furnizării în timpul iernii.

A cerut, mai ales câtă vreme mai este cald, ca temperatura la aparatele de climatizare să fie lăsată mai mare, iar când va veni iarna temperatura pentru încălzire să nu treacă de 19 grade.

Preşedintele francez a subliniat că în următoarele săptămâni se va evalua dacă populaţia aplică voluntar aceste măsuri de economisire, deoarece, în caz contrar, există posibilitatea de a se impune obligaţii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: