Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului economic românesc.
O analiză comparativă a Băncii Transilvania arată că România se poziționează mai bine față de media europeană din perspectiva ponderii energiei din surse regenerabile în totalul producției de energie.
Dar, în timp ce indicatorul UE în cauză a crescut constant, cel al României a înregistrat o evoluție în salturi și, pe medie, nu a progresat mulți ani la rînd.
Ponderea regenerabilelor se situa la 39,7% în România, nivel superior celei din Uniunea Europeană (29,7%), potrivit celor mai recente date comparative privind indicatorii ESG de la Banca Mondială.
Indiciile comparației sunt valoroase chiar dacă indicatorii sunt vechi, mai întâi pentru că nu s-a schimbat nimic esențial întretimp.
Sursele regenerabile de energie au acoperit puțin peste 24% din consumul total de energie din 2019, plasând România pe locul 10 în UE și peste nivelul mediu al Uniunii, potrivit datelor Eurostat citate de un studiu EY România.
Producția de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) a reprezentat 16% din total în 2019.
Dezvoltarea sectorului regenerabilelor în România a fost limitată mai ales de plafonarea capacității de transport a rețelelor naționale, tocmai din zonele cele mai căutate pentru aceaste investiții.
(Citiți și: „Producția nouă de electricitate nu mai încape în rețeaua națională de transport. Harta (in)disponibilităților”)
A contat și reducerea subvenționării prin certificatele verzi plătite de consumatorii finali.
Emisii de CO2 mai mici decât media europeană, dar infringement pe deșeuri și gunoaie
Conform celor mai recente statistici disponibile, în anul 2015 emisiile de CO2 se situau la 3,5 tone metrice/locuitor în România, nivel inferior celui consemnat în Uniunea Europeană (6,5 tone metrice/locuitor), spune analiza Băncii Transilvania.
Dar chiar dacă România emite mai puțin CO2 decât UE, în spatele acestui indicator nu stau progresele mai mari ale economiei și societății.
În 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României erau cu peste 50% mai mici față de 1990, din cauza „reducerii semnificative a cererii de energie și a activității industriale, a creșterii eficienței energetice și conformării treptate la standarde de mediu mai restrictive”, spune un raport al EY România.