sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Franța – proteste și grevă pentru că nu se închid școlile

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2020

Incidente la un liceu din Nantes, unde elevii cer închiderea școlilor

Restricțiile se înăspresc în unele state UE, iar câteva țări, precum Ungaria și Grecia, au decis în ultimele ore  închiderea parțială a școlilor. În Franța, unde autoritățile au optat pentru menținerea cursurilor cu prezență la clasă, se intensifică demonstrațiile elevilor și profesorilor care cer trecerea în online pentru a evita îmbolnăvirea cu noul coronavirus. MIercuri este programată o grevă a personalului didactic.

În Grecia, elevii de gimnaziu și liceu au trecut de luni în online, în pofida problemelor pe care le au cu conexiunea la internet. Rămân deschise doar creșele, grădinițele şi şcolile primare.

Grecii trebuie să obţină acordul autorităţilor, prin SMS, pentru a-şi putea însoţi copiii la şcoală sau pentru orice ieșire din casă.


Duminică, 35 de persoane au decedat de COVID-19 în Grecia, un număr record pentru această ţară.

Premierul maghiar, Viktor Orban, a anunțat luni măsurile carantinei parțiale. Creşele şi şcolile rămâne deschise, însă liceele și universitățile vor desfășura doar cursuri online.

Și în Ungaria se restricționează deplasările de pe parcursul noții, între orele 20.00 și 05.00.

Majoritatea guvernelor naționale, printre care Franţa, Regatul Unit, Germania sau Irlanda, au decis să menţină şcolile deschise.

Franța – grevă pentru închiderea școlilor


În Franța, unde școlile au rămas deschise, cu excepția liceelor, unde se garantează o prezență de minim 50%, mai mulți elevi și profesori demonstrează de aproape o săptămână și cer cursuri online, din cauza riscului ridicat de îmbolnăvire.

S-au înregistrat mai multe ciocniri între demonstranți și forțele de ordine, iar săptămâna trecut poliția a recurs la gaze lacrimogene împotriva tinerilor care au blocat accesul într-un liceu din Paris.

Marţi, un grup de patru sindicate ale profesorilor vor intra într-o grevă de o zi și vor cere închiderea gimnaziilor sau cursuri cu doar jumătate din elevii de la clasă, scrie TheLocal.fr.

Nu toate federațiile au răspuns la apelul pentru grevă, iar unii educatori și învățători au explicat că aveau nevoie de o notificare cu mult timp înainte de acțiune, pentru ca părinții să găsească alternative pentru copiii ce rămân acasă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, declara că epidemia este ținută sub control în școli, unde s-au diagnosticat până acum 3.528 de elevi și 1.167 de profesori testați pozitiv pentru Covid-19 .

În Marea Britanie, cel mai mare sindicat al profesorilor – Uniunea Națională pentru Educație  (aproape o jumătate de milion de membri) – susține că școlile sunt vector important de transmistere a noului coronavirus și cer să rămână în clase doar elevii în situații vulnerabile și copiii cadrelor medicale, restul să asiste online la cursuri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr