România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Franța – proteste și grevă pentru că nu se închid școlile
de Iulian Soare , 9.11.2020
Restricțiile se înăspresc în unele state UE, iar câteva țări, precum Ungaria și Grecia, au decis în ultimele ore închiderea parțială a școlilor. În Franța, unde autoritățile au optat pentru menținerea cursurilor cu prezență la clasă, se intensifică demonstrațiile elevilor și profesorilor care cer trecerea în online pentru a evita îmbolnăvirea cu noul coronavirus. MIercuri este programată o grevă a personalului didactic.
În Grecia, elevii de gimnaziu și liceu au trecut de luni în online, în pofida problemelor pe care le au cu conexiunea la internet. Rămân deschise doar creșele, grădinițele şi şcolile primare.
Grecii trebuie să obţină acordul autorităţilor, prin SMS, pentru a-şi putea însoţi copiii la şcoală sau pentru orice ieșire din casă.
Duminică, 35 de persoane au decedat de COVID-19 în Grecia, un număr record pentru această ţară.
Premierul maghiar, Viktor Orban, a anunțat luni măsurile carantinei parțiale. Creşele şi şcolile rămâne deschise, însă liceele și universitățile vor desfășura doar cursuri online.
Și în Ungaria se restricționează deplasările de pe parcursul noții, între orele 20.00 și 05.00.
Majoritatea guvernelor naționale, printre care Franţa, Regatul Unit, Germania sau Irlanda, au decis să menţină şcolile deschise.
Franța – grevă pentru închiderea școlilor
În Franța, unde școlile au rămas deschise, cu excepția liceelor, unde se garantează o prezență de minim 50%, mai mulți elevi și profesori demonstrează de aproape o săptămână și cer cursuri online, din cauza riscului ridicat de îmbolnăvire.
S-au înregistrat mai multe ciocniri între demonstranți și forțele de ordine, iar săptămâna trecut poliția a recurs la gaze lacrimogene împotriva tinerilor care au blocat accesul într-un liceu din Paris.
Marţi, un grup de patru sindicate ale profesorilor vor intra într-o grevă de o zi și vor cere închiderea gimnaziilor sau cursuri cu doar jumătate din elevii de la clasă, scrie TheLocal.fr.
Nu toate federațiile au răspuns la apelul pentru grevă, iar unii educatori și învățători au explicat că aveau nevoie de o notificare cu mult timp înainte de acțiune, pentru ca părinții să găsească alternative pentru copiii ce rămân acasă.
Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, declara că epidemia este ținută sub control în școli, unde s-au diagnosticat până acum 3.528 de elevi și 1.167 de profesori testați pozitiv pentru Covid-19 .
În Marea Britanie, cel mai mare sindicat al profesorilor – Uniunea Națională pentru Educație (aproape o jumătate de milion de membri) – susține că școlile sunt vector important de transmistere a noului coronavirus și cer să rămână în clase doar elevii în situații vulnerabile și copiii cadrelor medicale, restul să asiste online la cursuri.