cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Fabrică Sanofi – preluată de către un fond american – Parisul promite că producția rămâne în Franța

15 octombrie, 2024

Parisul promite că va folosi toată pârghiile pentru a se asigura că Sanofi va continua să producă medicamentele sale fără prescripție medicală în Franța, după ce fondul american CD&R a anunțat preluarea unei unități a producătorului farmaceutic francez.

În timpul unei vizite efectuate luni la fabrica din Normandia, miniștrii Economiei și Industriei nu au declarat că vor bloca tranzacția, așa cum își dorește populația, ci au părut preocupați mai degrabă să-i asigure pe angajații Sanofi și pe cetățeni că nu au de ce să se teamă de preluarea de către fondul american CD&R a acestei divizii a Sanofi, relatează Politico.

În cazul preluărilor controversate anterioare, puternicul minister francez al Economiei nu a ezitat să amenințe cu dreptul de veto în numele intereselor franceze. De data aceasta, lucrurile stau diferit.


În urma puternicei reacții transpartinice împotriva acordului de achiziție, cei doi miniștri au vizitat fabrica de paracetamol din Lisieux și au anunțat, alături de conducerea Sanofi, că preluarea americană nu ar trebui să aibă niciun impact asupra locurilor de muncă din Franța sau asupra aprovizionării cu medicamente.

Populația se teme, însă, de mutarea producției și scumpirea consistentă a paracetamolului, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată după astfel de preluări.

Statul francez nu intenționează să blocheze vânzarea. Dacă promisunile CD&R nu vor fi respectate, statul promite să devină acționar pentru a influența deciziile

„Vom solicita condiții extrem de precise, puternice și intangibile cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat ministrul Economiei, Antoine Armand, care a vizitat luni fabrica de paracetamol împreună cu ministrul Industriei, Marc Ferracci.

Dar se pare că nu există intenția de a bloca acordul. „Un veto nu pare justificat pe baza informațiilor pe care le avem în prezent”, conform unei note interne obținute de Politico. Ea a fost trimisă miniștrilor Armand și Ferracci de către șefii lor de personal, luni, înaintea vizitei de la Lisieux.


Ministerul Economiei le-a declarat reporterilor că Parisul va lansa o procedură de examinare a investițiilor privind planificata vânzare a filialei Sanofi Opella către fondul de private equity, o tranzacție în valoare de 15 miliarde de euro.

Guvernul încearcă să încheie un acord între Sanofi, CD&R și stat, pentru a obliga cumpărătorul să mențină locurile de muncă și investițiile în Franța.

Cei doi miniștri au promis menținerea producției de medicamente fără prescripție medicală în Franța, amenințând cu sancțiuni economice dacă aceste angajamente nu sunt respectate.

Și, dacă este necesar, statul ar putea, de asemenea, să cumpere acțiuni ale Opella și să influențeze deciziile companiei în calitate de acționar, a adăugat Armand.

Într-un semn că Sanofi și guvernul sunt pe aceeași lungime de undă, Armand și Ferracci au vizitat fabrica împreună cu președintele Sanofi, Frédéric Oudéa, care, până anul trecut, a fost director general al băncii franceze Société Générale timp de 15 ani.

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut, de asemenea, această poziție, atunci când a fost întrebat la un eveniment separat luni. „Aș distinge două lucruri: activitatea în Franța și deținerea de capital”, a spus el, referindu-se la angajamentele de a menține locurile de muncă, producția și medicamentele în Franța. „În ceea ce privește deținerea de capital, guvernul are instrumentele necesare pentru a garanta că Franța este protejată. Așa încât depinde de guvern să analizeze acest aspect.”

Angajații de la fabrica din Lisieux, care produce paracetamol, sunt în grevă pentru că se opun acordului, de teama dispariției locurilor de muncă și a afectării aprovizionării cu medicamente a Franței.

De partea lor se află politicienii de pe întregul spectru politic, indignați că Sanofi negociază vânzarea unei participații majoritare la Opella către CD&R, punând de facto producția Sanofi de medicamente fără rețetă în mâinile americanilor.

Francezii își amintesc penuria de paracetamol din pandemie

Vânzarea de către marile companii farmaceutice a activităților lor din domeniul medicamentelor fără prescripție medicală nu este un concept nou. În 2018, Sanofi a vândut către un fond de privat equitya facerea sa cu medicamente mai ieftine – Zentiva, pentru aproape două miliarde de euro.

Deosebirea este că Zentiva avea sediul în Cehia, în timp ce Opella se află în Franța.

În plus, francezii încă își amintesc penuria de medicamente din timpul pandemiei.

Doliprane, denumirea comercială a paracetamolului de la Sanofi, este cel mai vândut medicament din Franța. Penuria de medicamente, inclusiv de paracetamol, din timpul pandemiei de coronavirus i-a marcat pe francezi.

Paracetamolul, o poveste de succes

„Doliprane va continua să fie produs în Franța, și nu doar pentru că este un medicament popular pentru toți francezii, nu doar pentru că este o poveste de succes industrial, ci pentru că este în joc suveranitatea țării noastre și aprovizionarea cu medicamente sensibile și critice”, a promis Armand.

Franța s-a aflat în fruntea campaniei europene de relocalizare a producției de medicamente și a acordat subvenții generoase pentru a aduce în țară întregul lanț de aprovizionare cu medicamente esențiale precum paracetamolul.

În prezent, țara produce paracetamol doar datorită ingredientului activ importat. Ea intenționează să producă ingredientul activ, începând din 2026, într-o nouă fabrică franceză, ce va fi deschisă de Seqens. Aceasta este însă controlată, de asemenea, de un fond american, care va deveni furnizor pentru Opella.

Un oficial al Ministerului Economiei a declarat că guvernul va cere cumpărătorului american să mențină angajamentele cu furnizorii timp de mai mulți ani și să cumpere ingredientul activ de la Seqens.

În trecut, Ministerul francez al Economiei și-a exprimat public opoziția față de preluările transatlantice, de la supermarketuri la componente nucleare, anulând astfel aceste acorduri.

De data aceasta, însă, tonul este foarte diferit; guvernul a descris cumpărătorul ca fiind „un fond de investiții serios ce prezintă perspective pozitive pentru dezvoltarea generală a Opella, precum și pentru siturile situate în Franța”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: