Sancțiunile occidentale care au înghețat activele rusești după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în 2022 sunt una dintre cele mai mari greșeli financiare din secolul XXI, o ”confiscare” care va afecta rolul dolarului american în finanțele globale, este de părere Nassim Taleb, autorul cărții ”Lebăda Neagră”.
„Poate are sens din punct de vedere al justiției, dar trebuie să rețineți că acest lucru nu va încuraja oamenii să investească în sistem”, a avertizat Taleb, într-un interviu la Bloomberg TV, citat de Fortune.
Dolarul rămâne dominant ca metodă de plată, fiind folosit în 88% din tranzacțiile valutare de la nivel mondial. Însă poziția sa ca monedă de rezervă principală a fost erodată. Deși acest trend se prefigurează de decenii, dolarul reprezentând 58% din rezerve astăzi față de 71% în anul 2000, sancțiunile impuse Rusiei au accelerat o cursă către alte monede.
Aurul, în special, a fost achiziționat masiv de băncile centrale din întreaga lume, ca formă de diversificare de dolar.
„Sunt foarte îngrijorat de o deteriorare progresivă a rolului dolarului,” a spus Taleb, adăugând că „oamenii realizează tranzacții în dolari doar nominal, dar nu își păstrează activele în dolari, și aici este problema.”
Dedolarizarea, o problemă pentru SUA ale căror datorii cresc vertiginos
Această tendință de dedolarizare apare în timp ce guvernul SUA se afundă tot mai mult în datorii, doar cheltuielile cu dobânzile crescând vertiginos și agravând deficitul bugetar.
Pe măsură ce cheltuielile federale continuă să depășească veniturile, Departamentul Trezoreriei trebuie să emită volume tot mai mari de obligațiuni, multe dintre acestea fiind cumpărate de investitori străini. Dar dacă aceștia sunt îngrijorați de siguranța activelor denominate în dolari, vor continua să finanțeze datoria SUA?
„Exact de aceea sunt îngrijorat,” a adăugat Taleb. „Sunt îngrijorat de ceea ce a făcut actuala administrație în 2022 când au confiscat activele. Nu încurajează oamenii să investească în moneda ta.” „Acest lucru dăunează enorm Statelor Unite”, a adăugat el.
Piețele, mai fragile ca niciodată
Taleb, care este consilier științific la Universa Investments a lui Mark Spitznagel, a avertizat, de asemenea, că piețele sunt mai fragile decât au fost în oricare moment din ultimii 20-30 de ani.
El a menționat că un număr mic de giganți tehnologici au condus creșterea indicelui S&P 500 pe baza speranțelor legate de inteligența artificială. Deși AI în general ar putea deveni o oportunitate investițională majoră, companiile care au crescut acum ar putea să nu fie cele care vor reprezenta creșterea pe termen lung a acestui sector, a explicat el.
Mediul actual este similar cu cel din perioadele prăbușirilor anterioare, a spus Taleb, referindu-se la era dobânzilor scăzute care i-a învățat pe oameni să evite investițiile conservatoare.
Evaluările bursiere se bazează pe speranță, dar economia reală este confuză
Acum, evaluările sunt „nebunești” și bazate pe multă speranță, în timp ce economia pare „foarte confuză,” cu date economice care au trimis semnale mixte în ultima perioadă, mai avertizează el.
În mod similar, colegul său Spitznagel a avertizat recent că evoluția în direcția opusă a curbei randamentelor, după ani de inversare, este semnalul de început pentru schimbări mari în jos pe măsură ce o recesiune se apropie.
„Atunci intri pe teritoriul lebedei negre,” a spus el pentru Bloomberg TV. „Lebedele negre pândesc mereu, iar acum suntem pe teritoriul lor.”
***